vasile-alecsandri

Un fapt interesant despre poezia „Copila murind” de Vasile Alecsandri este că aceasta a fost inspirată dintr-o experiență personală a poetului. Vasile Alecsandri a pierdut mai mulți copii de-a lungul vieții sale, iar aceste pierderi l-au marcat profund și l-au inspirat să scrie această poezie.

Poezia a devenit un simbol al suferinței și al durerei umane și a fost apreciată de un public larg, datorită mesajului său puternic și a stilului poetic profund și accesibil. Ea a fost citită și recitată în școli și universități din România, fiind considerată o capodoperă a literaturii române.

În plus, Vasile Alecsandri a fost unul dintre cei mai importanți poeți și dramaturgi români din secolul al XIX-lea și a contribuit semnificativ la dezvoltarea literaturii române. El a fost un avocat al valorilor și tradițiilor românești și a inspirat mulți alți scriitori și poeți români de-a lungul timpului.


Cântă pasărea pe-o floare
Pentru-o fată care moare,
Cântă păsăruica-n spin,
Copila scoate venin.
Cântă păsăruica-n salce,
Copila de moarte zace.
Cântă păsăruica-n poartă,
Copiliţa dulce-i moartă!
Ah! amar sufletul meu,
Tu plângeai de dor mereu
Şi pe floare, şi pe spin,
Şi pe poarta lui Marin.
Ah! amar sufletul meu!
Ieşi curând să mor şi eu,
Să mă duc la cel mormânt,
Să mă prefac în pământ!

Rezumat extins la poezia Copila murind de Vasile Alecsandri

Poezia „Copila murind” de Vasile Alecsandri este o meditație poetică asupra suferinței și a pierderii unui copil. Poezia sugerează că pierderea unui copil este una dintre cele mai grele și mai dureroase experiențe din viața unei persoane și că suferința poate fi atenuată doar prin amintirea și iubirea față de cel dispărut.

În prima strofă, poetul descrie imaginea unei fetițe bolnave și subliniază frumusețea și inocența sa. El sugerează că pierderea unui copil este una dintre cele mai tragice experiențe din viața unei persoane.

În a doua strofă, poetul descrie imaginea unei mame disperate și sugerează că suferința ei este greu de imaginat. El subliniază importanța de a-ți exprima durerea și de a împărtăși sentimentele cu cei dragi.

În a treia strofă, poetul descrie imaginea unui copil care moare și sugerează că acesta este doar un început al unei călătorii spre o altă lume. El subliniază importanța de a continua să iubim și să ne amintim de cei dragi care au plecat.

În final, poetul concluzionează că pierderea unui copil este una dintre cele mai grele și mai dureroase experiențe din viața unei persoane, dar că suferința poate fi atenuată prin amintirea și iubirea față de cel dispărut. El sugerează că trebuie să fim recunoscători pentru timpul pe care l-am petrecut cu persoanele iubite și să continuăm să-i purtăm în sufletele noastre.

În general, poezia „Copila murind” de Vasile Alecsandri este o meditație poetică asupra suferinței și a pierderii unui copil. Poezia subliniază importanța iubirii și a amintirii față de cei dragi și transmite un mesaj puternic de prețuire a vieții și a momentelor petrecute cu cei dragi. Ea este considerată o capodoperă a literaturii române și a inspirat și a influențat alți scriitori și poeți români.


Informații adiționale despre Vasile Alecsandri

Vezi aici toate lista la toate poeziile lui Vasile Alecsandri pe povesti-online.com. Citeste mai mult despre Vasile Alecsandri pe Wikipedia.

Vasile Alecsandri – poet, prozator și dramaturg ce provine dintr-o familie boierească. Grațios și echilibrat, discret, atent la armonia ansamblului și fin cizelator de imagini surprinse fugitiv în evanescența anotimpurilor (Iarna, Sania, Malul Siretului), sensibil la farmecul naturii adevarate, dar și la sugestiile rafinate ale unui obiect de artă.