vasile-alecsandri

Un fapt interesant despre poezia „Copila” de Vasile Alecsandri este că aceasta a fost scrisă în anul 1853, în perioada de maturitate a poetului. Poezia a fost inclusă în volumul său de poezii intitulat „Doine și Lăcrimioare”, publicat în anul 1853.

Ea a devenit foarte populară în rândul cititorilor și a fost recunoscută ca una dintre cele mai reprezentative poezii ale lui Vasile Alecsandri, care exprimă iubirea și devotamentul unui tată pentru fiica sa. Poezia a fost adesea interpretată ca o celebrare a frumuseții și inocenței copilăriei și ca o invitație pentru părinți de a-și iubi și de a-și proteja copiii cu toată ființa lor. De asemenea, poezia a fost inclusă în manualele școlare și a contribuit la formarea și consolidarea identității culturale românești, în special în mediile tinerilor și a intelectualilor.


Taci, bădică, nu mai spune
Că n-avem suflete bune,
Că asta-i ţara ospeţiei,
Ţara dulce-a veseliei.
Taci, bădică, nu mai zice
Că noroc nu e pe-aice,
C-a veni luna lui mai
De te-i crede chiar în rai.
Iar de-i vrea să mi te-nsori,
Să ne facem soţiori,
Da-ţi-oi dulce sărutat
Şi dulci poame de mâncat.

Două mere-n umbră coapte,
Cu izvoare dulci de lapte,
Care soare n-au văzut
Şi vântul nu le-a bătut.
Rotunzele amândouă
Şi spălate tot cu rouă,
Tot cu rouă de pe flori,
Culeasă la cântători.

Rezumat extins la poezia Copila de Vasile Alecsandri

Poezia „Copila” de Vasile Alecsandri este un poem liric care descrie dragostea unui tată pentru fiica sa.

În prima strofă, poetul descrie frumusețea și puritatea copilei, comparând-o cu o floare fragilă și curată. El simte că fiica sa este o comoară prețioasă pe care o iubește cu toată ființa sa.

În a doua strofă, poetul exprimă dorința de a proteja și de a-i oferi fiicei sale tot ceea ce are mai bun. El simte că este responsabil pentru fericirea și siguranța fiicei sale și că va face tot ce îi stă în putință pentru a o proteja și a-i oferi un viitor mai bun.

În strofa a treia, poetul descrie bucuria pe care o simte atunci când fiica sa îi zâmbește și îi vorbește. El simte că aceste momente sunt cele mai prețioase și că fiica sa îi aduce fericire și împlinire.

În ultima strofă, poetul exprimă dorința de a-și vedea fiica crescută și împlinită în viață, capabilă să se descurce singură și să își găsească propria cale. El simte că este responsabil să îi ofere fiicei sale o educație bună și să o pregătească pentru viață.

În concluzie, poezia „Copila” de Vasile Alecsandri este o mărturie a iubirii unui tată pentru fiica sa și a dorinței sale de a o proteja și a o pregăti pentru viață. Poezia exprimă trăirile intense ale unui tată care iubește cu toată ființa sa fiica sa și care simte că este responsabil pentru fericirea și siguranța acesteia. De asemenea, poetul își exprimă dorința de a-și vedea fiica crescută și împlinită, capabilă să se descurce singură și să își găsească propria cale în viață.


Informații adiționale despre Vasile Alecsandri

Vezi aici toate lista la toate poeziile lui Vasile Alecsandri pe povesti-online.com. Citeste mai mult despre Vasile Alecsandri pe Wikipedia.

Vasile Alecsandri – poet, prozator și dramaturg ce provine dintr-o familie boierească. Grațios și echilibrat, discret, atent la armonia ansamblului și fin cizelator de imagini surprinse fugitiv în evanescența anotimpurilor (Iarna, Sania, Malul Siretului), sensibil la farmecul naturii adevarate, dar și la sugestiile rafinate ale unui obiect de artă.