Un fapt interesant despre fabula „Consultul” de Gheorghe Asachi este că aceasta se bazează pe un vechi proverb latin, „Consilium est donum Dei”, care înseamnă „Sfatul este un dar divin”. Acest proverb a fost o sursă de inspirație pentru mulți autori de-a lungul istoriei, inclusiv pentru Gheorghe Asachi, care a creat o versiune românească a fabulei în secolul al XIX-lea.
Fabula ne învață că trebuie să fim prudenți și să ne gândim bine înainte de a cheltui banii și că sfaturile valoroase pot veni din orice sursă, indiferent de statutul social sau bogăția unei persoane. De asemenea, ea ne amintește că înțelepciunea și prudența sunt mai importante decât bogăția și că oamenii trebuie să aibă grijă să își gestioneze banii în mod responsabil, astfel încât să își asigure stabilitatea financiară și să aibă o viață împlinită.
Dineoară-n sat la ţară
Un boier pătimea mult,
Încât din jur s-adunară
Doftori doi la un consult:
Din Cotnar, domnul Mergrău,
Iar Binmerg de la Hârlău.
Cel din urmă-ncredinţa
Că boierul va scăpa,
Când întâiul da parolă
Că boierul cu-a lui boală
Va purcede împreună
Unde moşii se adună.
Dezuniţi la-nvăţătură,
Îmbii scriu două reţete,
Dar boierul cu-acea cură
Nu putu să se îndrepte.
Deci pe când îl îngropa,
Doftorii se disputa.
Zicea unul: S-au trecut
Precum am fost prevăzut.
Altul, în rostul latin,
Au vădit chiar adevărul:
De mi-ar fi urmat deplin,
Sănătos era boierul!
Rezumat extins la fabula Consultul de Gheorghe Asachi
Fabula „Consultul” de Gheorghe Asachi este o poveste despre înțelepciune, prudență și moderație. Aceasta își are originea într-un conflict dintre două persoane, care au avut abordări diferite în fața unei situații dificile.
În versiunea fabulei lui Gheorghe Asachi, un om bogat și un sărac se întâlnesc pe un drum, iar omul bogat îi spune săracului că îi va da un sac cu bani, dar numai dacă săracul îi va spune la ce îi va folosi banii. Săracul îi spune că intenționează să cumpere un consult, pentru a afla cum să își gestioneze banii.
Omul bogat îl ironizează și îi spune că acesta este un cheltuială inutilă și că el ar fi putut să îi dea sfaturi utile și fără costuri. În schimb, săracul îl roagă pe omul bogat să îi dea un astfel de sfat. Omul bogat îi spune săracului să își păstreze banii într-un loc sigur și să îi folosească doar când este absolut necesar.
Fabula se încheie cu moralitatea că „Înțelepciunea și prudența sunt mai importante decât bogăția”.
Într-un rezumat extins al fabulei, se poate spune că săracul și omul bogat sunt alegorii pentru două tipuri de oameni diferiți. Săracul este un om modest și prudențios, care încearcă să se gândească bine înainte de a cheltui banii săraci pe care îi are, în timp ce omul bogat este un om mândru și vanitos, care crede că bogăția sa îi oferă tot ce are nevoie.
Fabula ne învață că este important să fim înțelepți și prudenți în gestionarea banilor noștri și să avem grijă să nu îi cheltuim în mod nechibzuit. De asemenea, ea ne avertizează că bogăția nu garantează fericirea și succesul și că înțelepciunea și modestia sunt mai importante pentru a trăi o viață împlinită.
În final, fabula „Consultul” ne amintește că putem învăța multe de la oamenii simpli și că sfaturile bune și valoroase nu trebuie întotdeauna să vină de la cei bogați sau de la cei cu poziții sociale înalte.
Informatii aditionale Gheorghe Asachi
Carturar, poet, prozator si dramaturg. Gheorghe Asachi a fost o personalitate complexă unul din pionierii picturii românești și inițiatorul învățământului artistic în școlile moldovenești.