Toate poeziile lui Lucian Blaga

Un fapt interesant despre poezia „Colț medieval la Cluj” de Lucian Blaga este că aceasta face parte din volumul său de poezii intitulat „La cumpăna apelor,” publicat în 1933. Acest volum a fost considerat unul dintre cele mai importante și influente volume de poezii din literatura română și a contribuit semnificativ la consacrarea lui Lucian Blaga ca unul dintre cei mai importanți poeți ai secolului al XX-lea în România. Poezia „Colț medieval la Cluj” este una dintre lucrările semnificative din această colecție și prezintă o imagine a orașului Cluj-Napoca într-un cadru medieval, folosind imagini poetice pentru a reda atmosfera și istoria locului.

Pe lîngă Bastionul Croitorilor,
pe strada unde stau alături biserica reformată
și alte case cu ogive medievale,
o întîmplare se repetă, ciudată,
în fiecare dimineață, pe la același ceas.
Se pot vedea pe-acolo înșiruite subt streșini
ovale de-argilă. Tulburătoare, frumoase ovale.

Trecători purtați de febra dimineții,
se opresc brusc, în sus să privească. Întîi unul,
apoi doi, apoi trei, în număr crescînd,
pînă cînd mulțimea
zădărnicește mersul,
înaintarea, întoarcerea.
Gîlceavă se stîrnește între tineri și bătrîni.
Spre ovalele rînduite subt streșini cătînd
tinerii spun: „Sînt jumătăți de sîni”.
Bătrînii răspund: „Sînt cuiburi de rîndunici”.
Disputa se-ncinge aprigă, medievală, ca focul.
Fetele cari se-abat prin preajmă se-opresc și ele
o clipă. Apoi șovăitoare părăsesc locul
prefăcîndu-se a nu-nțelege despre ce e vorba;
sau intră zîmbitoare în biserică s-asculte orga.
Oamenii privesc nedumeriți la statuia
Sfîntului Gheorghe, care încă n-a-nvins bălaurul.
Pe la amiază, în sfîrșit, mulțimea se destramă.
În cîteva ceasuri argumentele ostenite
sînt date uitării. Oamenilor le mor dovezile, treptat.
Ei se privesc străini
parcă niciodată nu s-ar fi certat.
A doua zi disputa începe de la capăt.
Bătrînii spun: „Sînt jumătăți de sîni”.
Tinerii răspund: „Sînt cuiburi de rîndunici”.

Rezumat extins la poezia Colț medieval la Cluj de Lucian Blaga

„Poezia ‘Colț medieval la Cluj’ de Lucian Blaga este o incursiune poetică în trecutul orașului Cluj-Napoca, într-un decor medieval. Iată un rezumat extins al acestei poezii:

Poezia începe prin a introduce cititorul într-un peisaj urban medieval, în colțurile vechi ale orașului Cluj. Aceste colțuri păstrează urmele trecutului și atmosfera vechilor străzi și clădiri.

Autorul folosește imagini poetice pentru a reda această atmosferă medievală, evocând imaginea unor ziduri de piatră și a unor case vechi, care au fost martore ale istoriei orașului.

Versurile poetului ne duc într-o călătorie în timp, ilustrând că acest colț medieval păstrează secrete și amintiri din trecut. Poetul explorează istoria orașului și atmosfera sa unică.

Poezia sugerează că acest colț medieval reprezintă un loc al contemplării și al conectării cu trecutul. El este un memento al istoriei și al tradiției orașului Cluj-Napoca.

În final, poezia ‘Colț medieval la Cluj’ ne conduce spre o meditație asupra trecutului și a patrimoniului cultural al unui oraș. Este o lucrare poetică care invită cititorul să exploreze și să aprecieze bogăția istorică a unui colț de oraș și să își imagineze cum ar fi fost viața în acea perioadă medievală.

În ansamblu, această poezie de Lucian Blaga celebrează patrimoniul cultural și istoric al orașului Cluj-Napoca și ne invită să călătorim în timp prin intermediul cuvintelor sale poetice.”

Informații adiționale despre poeziile de Lucian Blaga

Vezi aici toate lista la toate poeziile lui Lucian Blaga pe povesti-online.com. Citește mai mult despre Lucian Blaga pe Wikipedia.

A debutat în ziarele arădene Tribuna, cu poezia Pe țărm (1910), și în ziarul Românul (sub semnătura Ion Albu), cu studiul Reflecții asupra intuiției lui Bergson (1914). După moartea tatălui, familia se mută la Sebeș în 1909.