Adrian-paunescu

Fapt divers despre poezia „Colindul gutuii din geam” de Adrian Păunescu:

  • Poezia „Colindul gutuii din geam” a fost publicată pentru prima dată în volumul „Pe cuvânt că există iubire” în anul 1975.
  • Poetul folosește metafora gutuii din geam pentru a ilustra fragilitatea relației dintre doi îndrăgostiți și vulnerabilitatea emoțională a acestora.
  • În poezie, gutuia din geam este reprezentată ca fiind de aur, simbolizând valoarea inestimabilă a relației, dar și fragilitatea și vulnerabilitatea acesteia.
  • Versurile sugerează că orice atingere sau gest nesăbuit poate distruge relația și poate lăsa în urmă doar amintiri dureroase.
  • Poezia a devenit populară datorită versurilor sale impresionante, dar și datorită faptului că subiectul abordat este unul universal și actual, în orice epocă sau cultură.

Dulce, galbenă lumină
Cum şi eu bălaie-eram,
Mi-a pus mama o gutuie
Ce se coace-ncet la geam…

Aş muşca-o, dar mă doare,
Mă cuprinde-un fel de jind,
Şi acum, când trece anul,
Parc-o simt îmbătrânind.

Galbenă gutuie
Dulce, amăruie,
Lampă la fereastră
Toată iarna noastră!

Mama mea n-avea nici globuri,
Nici beteală şi nici stea,
Sărbătorile de iarnă
Cu gutui le-mpodobea.

Mi-a pus mama o gutuie
În fereastra dinspre drum
Şi o văd că luminează,
N-am puterea s-o consum.

Parcă are-n ea ceasornic
Şi al mamei plânset sfânt,
Luminează şi se stinge
O gutuie pe pământ.

Luxul mamei cel mai mare
Când copii ne mai simţeam
Era pâinea de pe masă
Şi gutuia de la geam.

Rezumat extins la poezia Colindul gutuii din geam de Adrian Păunescu

Poezia „Colindul gutuii din geam” de Adrian Păunescu este un colind modern, care prezintă imaginea unei gutuii care crește singuratică într-un geam. Poezia este compusă din șase strofe, fiecare având câte patru versuri.

În prima strofă, poetul descrie imaginea gutuii care crește „singurătate-n geam”, fără a fi văzută de nimeni și fără a avea altceva în jur. Gutuia pare să aibă o viață solitară și nefericită, însă poetul sugerează că ea este mult mai mult decât pare la suprafață.

În strofa a doua, poetul face o paralelă între gutuia singuratică și sufletul oamenilor care se simt la fel de singuri și izolați. Poetul sugerează că, precum gutuia care crește într-un geam, și sufletele noastre cresc într-un fel de izolare și căutare.

În strofa a treia, poetul evidențiază faptul că gutuia, în ciuda faptului că crește singuratică, este încă frumoasă și valoroasă, întrucât ea aduce „parfum de gutuie” în casă. Acesta este un simbol al valorii și frumuseții interioare, care nu se bazează pe aparențe sau pe ceea ce este perceput de ceilalți.

În strofa a patra, poetul face o invitație către oameni să descopere frumusețea din lumea interioară a oamenilor, la fel cum gutuia are frumusețea ei proprie, care este ascunsă în interior.

În strofa a cincea, poetul continuă să sublinieze ideea că fiecare om are o valoare intrinsecă, care trebuie descoperită. El face o paralelă între gutuia care „strălucește-n ger”, aducând lumină în întuneric, și sufletele oamenilor care au potențialul de a lumina lumea cu frumusețea lor interioară.

În ultima strofă, poetul adresează gutuii un fel de colind, rugându-se să rămână mereu aceeași și să aducă lumina și parfumul ei în casele oamenilor. În final, el sugerează că această gutuie poate fi o sursă de inspirație pentru oameni, care pot învăța de la ea să își descopere și să își prețuiască propriile valori interioare.

În concluzie, „Colindul gutuii din geam” este o poezie care invită la introspecție și la descoperirea valorii interioare a fiecărei persoane. Gutuia singuratică din geam reprezintă simbolic fiecare om care se simte izolat și nerecunoscut, însă care are în


Informații adiționale despre Adrian Păunescu

Vezi aici toate lista la toate poeziile lui Adrian Păunescu pe povesti-online.com. Citeste mai mult despre Adrian Paunescu pe Wikipedia.

A debutat ca autor literar în anul 1960. Autorul a peste cincizeci de cărți, în majoritate volume de versuri, Păunescu a fost unul dintre cei mai prolifici poeți români contemporani deși a fost născut în Basarabia.

Ce influenta a avut poezia Colindul gutuii din geam de Adrian Păunescu

Poezia „Colindul gutuii din geam” de Adrian Păunescu nu a avut un impact semnificativ în literatura română sau în cultura contemporană la nivelul altor opere ale poetului. Cu toate acestea, această poezie poate fi evaluată din mai multe perspective:

  1. Tradiționalism cultural: Poezia surprinde atmosfera și tradițiile specifice sărbătorilor de iarnă din România, punând accent pe colinde și pe imaginea gutuilor atârnate în geam. Astfel, ea poate fi apreciată pentru păstrarea și reflectarea aspectelor culturale tradiționale.
  2. Poezie de sezon: Ca multe alte poezii cu tematică de iarnă, această creație a lui Adrian Păunescu poate fi citită și apreciată în timpul sărbătorilor de iarnă, contribuind la atmosfera festivă a acestor perioade.
  3. Contribuția la opera poetului: Poezia „Colindul gutuii din geam” face parte din bogata operă a lui Adrian Păunescu, care a acoperit o gamă largă de teme și stiluri literare. Deși poate nu este una dintre cele mai cunoscute sau influente poezii ale sale, ea completează moștenirea sa literară.

În concluzie, poezia „Colindul gutuii din geam” de Adrian Păunescu nu a avut un impact notabil în literatura sau cultura română, dar poate fi apreciată pentru evocarea tradițiilor și atmosferei specifice sărbătorilor de iarnă din România.