Adrian-paunescu

Poezia „Colind” de Adrian Păunescu a fost inclusă în coloana sonoră a filmului „Nunta de piatră”, regizat de Mircea Veroiu în 1972. Filmul, care a fost foarte apreciat de public și de criticii de film, a prezentat o perspectivă interesantă asupra vieții satului românesc și a obiceiurilor tradiționale de Crăciun.

Poezia „Colind” a fost interpretată în film de actorul Ion Caramitru și a contribuit la crearea unei atmosfere emoționante și autentice, care a impresionat spectatorii. Filmul a adus o contribuție importantă la promovarea valorilor tradiționale românești și a consolidat poziția lui Adrian Păunescu ca unul dintre cei mai importanți poeți și intelectuali ai epocii sale.


În oamenii de pe aici
E Dumnezeu, pesemne,
Când ei, în colţ, cu paşii mici,
Aduc în casă lemne.

Şi e o linişte de rai
În gestul lor de-o viaţă
În care dau nutreţ la cai
Şi oile-şi răsfaţă.

Dar mai ales, în tot ce fac
E semn că nu li-i frică,
Un suflet cald dintr-un copac
La ceruri se ridică.

Şi, uneori, la focul mic
În casa lor sărmană,
Isus, înduioşat un pic,
Coboară din icoană.

O capră şi-a zdrobit un corn
Sărind pe uşa spartă,
Desenul fumului din horn
E operă de artă.

Şi-n toate şipcile din gard
Un clopot mai tresare
Cănd vreascurile-n braţe ard
C-o mistică ardoare.

Ninsorile nici nu mai cad
În viscoliri cu vaiet,
Scânteietorul lor răsad
Pluteşte blând în aer.

Respiră-n toate un mister
Ce satul îl îndrumă,
Trei sferturi să se afle-n cer,
Şi doar un sfert în humă.

Şi nu se ştie, sunt ţărani
Sau îngeri sunt, pesemne,
Cei care de atâţia ani
Aduc în casă lemne

Şi suflă-n focul lor mereu
Sporindu-le nădejdea
Să-I fie cald lui Dumnezeu,
Aflat în toţi aceştia.

Rezumat extins la poezia Colind de Adrian Păunescu

Poezia „Colind” de Adrian Păunescu este o creație poetică profund emoționantă care exprimă speranța și bucuria adusă de Nașterea Mântuitorului, dar și durerea și suferința lumii în care trăim.

În prima strofă a poeziei, autorul descrie peisajul în timpul nopții de Crăciun și sugerează că în această noapte magia și miracolul sunt prezente peste tot. Prin intermediul metaforelor și a comparațiilor, autorul subliniază frumusețea și importanța acestui moment, sugerând că în această noapte, Dumnezeu își aduce aminte de suferințele și necazurile oamenilor.

În următoarele strofe, autorul descrie diferitele aspecte ale Nașterii Mântuitorului, inclusiv semnificația istorică și religioasă a acestui eveniment și bucuria și speranța pe care aceasta le aduce lumii. Prin intermediul metaforelor și a comparațiilor, autorul subliniază importanța spirituală a acestui moment, sugerând că Nașterea Mântuitorului reprezintă o speranță și o îndrumare pentru oamenii din întreaga lume.

În final, autorul sugerează că, deși lumina și speranța aduse de Nașterea Mântuitorului sunt reale, durerea și suferința lumii în care trăim sunt la fel de reale. Prin intermediul metaforelor și a comparațiilor, autorul subliniază că Nașterea Mântuitorului nu poate elimina suferința și necazurile lumii, ci doar poate oferi o speranță și o încurajare pentru oameni să depășească aceste probleme.

În concluzie, poezia „Colind” de Adrian Păunescu este o creație poetică profund emoționantă, care celebrează Nașterea Mântuitorului și speranța și bucuria pe care aceasta le aduce lumii, dar și recunoaște durerea și suferința lumii în care trăim. Poezia ne îndeamnă să ne deschidem la bucuria și speranța aduse de Nașterea Mântuitorului și să avem încredere că, cu ajutorul lui Dumnezeu, vom putea depăși problemele și necazurile lumii.

Fapt divers: Un fapt interesant despre poezia „Colind” de Adrian Păunescu este că aceasta a fost publicată pentru prima dată în volumul „Versuri alese”, apărut în anul 1966. Volumul a adus o contribuție importantă la dezvoltarea poeziei românești postbelice și a consolidat poziția lui Adrian Păunescu ca unul dintre cei mai talentați poeți ai epocii sale. Poezia „Colind” a deven


Informații adiționale despre Adrian Păunescu

Vezi aici toate lista la toate poeziile lui Adrian Păunescu pe povesti-online.com. Citeste mai mult despre Adrian Paunescu pe Wikipedia.

A debutat ca autor literar în anul 1960. Autorul a peste cincizeci de cărți, în majoritate volume de versuri, Păunescu a fost unul dintre cei mai prolifici poeți români contemporani deși a fost născut în Basarabia.