jean-de-la-fontain-fabule

Una dintre interpretările fabulei „Cocoşul şi perla” sugerează că perla reprezintă o idee valoroasă, iar cocoșul, care o pierde din cauza invidiei sale, este simbolul omului care nu poate aprecia ideile valoroase și preferă să urmărească propriile interese egoiste. De asemenea, fabula poate fi interpretată și ca un avertisment pentru cei care sunt prea încrezători în propriile capacități și subestimează obstacolele ce pot apărea pe drumul lor.

În literatura universală, tema invidiei și a neîncrederii în ceilalți a fost abordată de mulți autori, inclusiv de William Shakespeare în piesa „Othello” și de Goethe în „Faust”.


Un Cocoşel – el ştie cum-aflase
Tot scormonind o perlă minunată,
Şi s-a dus cu dânsa de îndată
La meşterul de pietre preţioase.
-„Cred că-i de preţ. Ţi-o dau, de vrei
să-mi dai pe ea un bob de mei!”

Tot cam aşa un june nătăfleţ
A moştenit un manuscris de preţ
Şi s-a dus cu el la un librar.
– Cred că e bun, deşi nu am habar.
(Doar asta-i treaba dumitale!)
Eu ţi l-aş da pe niscaiva parale…

Rezumat extins la fabula Cocoşul şi perla de La Fontaine

Fabula „Cocoșul și perla” de La Fontaine prezintă un cocoș care găsește o perlă și se simte foarte mândru de descoperirea sa. El își imaginează cum va arăta în fața celorlalte animale și începe să se laude cu comoara sa. În timp ce se laudă, el lasă perla să-i scape și cade într-un râu adânc.

Animalele din jur se uită la el și încep să râdă de el pentru că și-a pierdut perla și pentru că a fost atât de arogant. Cocoșul își dă seama că și-a pierdut perla și că nimeni nu-l mai ia în serios.

Fabula ilustrează importanța modestiei și a recunoașterii faptului că fiecare dintre noi avem limitările noastre. Este important să fim mândri de ceea ce am realizat, dar să nu ne lăsăm duși de mândrie și să fim conștienți că putem greși și că trebuie să fim umili în fața celorlalți.

Informatii aditionale Jean de la Fontain

Jean de La Fontaine a fost un poet, dramaturg și prozator francez, membru al Academiei Franceze. A rămas cunoscut în istoria literaturii îndeosebi pentru fabulele sale.

Prin intermediul fabulelor, La Fontaine a criticat moravurile sociale din Franța în timpul absolutismului și a demascat cu mult umor și vervă viciile claselor dominante necruțându-l nici pe rege și nici pe curtenii săi, ca în „Greierele și furnica”, „Corbul și vulpea”, „Lupul și mielul” etc. Eroii din fabulele sale, care aparțin lumii animaliere și regnului vegetal, personificând tipuri și caractere, reprezintă diferite aspecte ale vieții sociale din Franța acelui timp.