constanta-buzea

Poezia „Cocon de vie” de Constanţa Buzea este inclusă în volumul „Femei pe jumătate”, publicat în 1964, și reprezintă un dialog al unei femei cu propriul ei corp, în care se exprimă dorința de a fi mai mult decât un simplu obiect al dorințelor sexuale ale bărbaților. Poetul reușește să transmită foarte bine starea de disconfort și de nesiguranță a personajului, care își dorește să iasă din tiparele impuse de societate și să-și găsească propriul sens al libertății și al frumuseții.

Într-un interviu acordat în 2009, Constanţa Buzea a mărturisit că poeziile sale exprimă o luptă interioară pe care o ducea între dorința de a trăi liberă și nevoia de a se conforma cu așteptările sociale: „Am fost și eu ca toată lumea, un om dintr-o societate, care își asumă niște norme și reguli, care se simte bine atunci când se încadrează. Dar, în același timp, am fost și eu o rebelă, o căutătoare, o ființă care mereu a întrebat, a căutat, a pus întrebări, care nu s-a mulțumit cu răspunsurile la ordinea zilei”.


Se va trezi în prima zi cu soare
Primăvăratecul cocon de vie
Petrecerea-i va fi cu apă vie
Va fi beţia lui înfloritoare.

Într-un impuls rănit de poezie
Îi va sări pământul la picioare
Mireasma lui, de rugi şi sălcioare
În liniştea ce va părea pustie.

Dar viaţa ta de miere nemuritoare
Cu aurul plutind ca o stafie
Sub coastele a două mari ulcioare
Te va feri de gândul care ŞTIE?

Dacă se sparg, vei spune că te doare,
Dacă le cruţi n-ai nici o bucurie.

Rezumat extins la poezia Cocon de vie de Constanţa Buzea

Poezia „Cocon de vie” de Constanţa Buzea, publicată în volumul „Vorbe-n vânt” (1972), este o meditație asupra ciclului vieții, a efemerității acesteia și a trecerii timpului. Într-un cadru naturalistic, poetul își exprimă contemplările filozofice și melancolice, reușind să surprindă prin metafore puternice starea de fragilitate și de neputință a omului în fața destinului și a schimbărilor inevitabile.

În poezie, coconul este simbolul vieții, al începutului și al dezvoltării, dar și al sfârșitului și al morții. Este prezentată o metamorfoză a coconului în fluture, care simbolizează trecerea spre o nouă formă de existență și căutarea libertății. Pe lângă aceasta, poezia sugerează și ideea că natura este o oglindă a sufletului uman și că întreaga lume este un ciclu perpetuu de naștere și moarte.

În ciuda tonului melancolic, poezia „Cocon de vie” transmite un mesaj de speranță și încredere în continuarea vieții și în puterea de a trece peste momentele dificile.

Informații adiționale poezii Constanța Buzea

Constanța Buzea a fost o poetă din România. Opera poetică a sa numără peste 20 de volume, la care se adaugă câteva antologii. Poetei i s-au decernat premii literare importante, cum ar fi Premiul Uniunii Scriitorilor şi Premiul Academiei. Constanţa Buzea este şi autoare de cărţi pentru copii, apreciate şi răsplătite cu premii literare.