Adrian-paunescu

„Faptul divers” despre poezia „Clopot la sânul mamei” de Adrian Păunescu este acela că această poezie este dedicată mamei poetului, Maria Păunescu, care a fost o importantă activistă comunistă din România. În poezie, Adrian Păunescu evocă amintiri din copilărie și exprimă recunoștința sa față de mama sa, sub forma unui clopot care bate la sânul ei și care simbolizează calitatea de „lumină” pe care aceasta i-a oferit-o în viață. Poezia a fost publicată în volumul „De-a v-ați ascunselea” (1973), alături de alte poezii dedicate mamei sale.


Ca un clopot de gâtul unei oi
Aşa atârnam eu de sânul sfânt
Al mamei mele, în al doilea război
Când s-a petrecut împrăştierea românilor pe pământ.
Ca un clopot de gâtul unei oi
Şi mama mă ţinea să nu pre cuvânt,
Căci veneau armatele străine peste noi
Să ne ia popor, să ne ia ţară, să ne ia pământ.

Ca un clopot băteam într-o tragică turmă
Ce-am aflat şi ce-am plâns mă ajunge din urmă.

Rezumat extins la poezia Clopot la sânul mamei de Adrian Păunescu

Poezia „Clopot la sânul mamei” de Adrian Păunescu este un cântec de dragoste dedicat femeii, considerată drept ființa supremă și protectorul vieții. Autorul pune în valoare puterea și sensibilitatea femeilor, subliniind importanța lor în viața noastră.

În prima strofă a poeziei, Păunescu compară femeia cu o „clopotniță sfântă”, sugerând astfel că ea este sursa spirituală a vieții noastre. El sugerează că prin iubirea și protecția ei, femeia poate salva sufletele noastre și poate învinge întunericul și neputința.

În strofa a doua, autorul vorbește despre frumusețea și puritatea femeii, comparând-o cu un izvor de apă curată, care ne aduce viața și ne face să fim mai buni. El subliniază faptul că femeia este sursa noastră de inspirație și ne îndeamnă să ne îndrăgostim de ea și să-i oferim respectul și recunoștința noastră.

În ultima strofă, Păunescu se adresează direct femeii, exprimându-și admirația și iubirea pentru ea. El subliniază faptul că femeia este un simbol al fertilității și al nașterii, sugerând astfel că ea este o sursă de speranță și de înnoire a vieții noastre.

În general, poezia „Clopot la sânul mamei” este un elogiu adus femeii și rolului ei în viața noastră. Autorul își exprimă recunoștința și admirația pentru femei și sugerează că ele sunt o sursă de putere și inspirație pentru noi toți.


Informații adiționale despre Adrian Păunescu

Vezi aici toate lista la toate poeziile lui Adrian Păunescu pe povesti-online.com. Citeste mai mult despre Adrian Paunescu pe Wikipedia.

A debutat ca autor literar în anul 1960. Autorul a peste cincizeci de cărți, în majoritate volume de versuri, Păunescu a fost unul dintre cei mai prolifici poeți români contemporani deși a fost născut în Basarabia.