Otilia Cazimir

Fapte diverse despre poezia „Cine nu-l cunoaște?” de Otilia Cazimir:

  • Poezia a fost publicată pentru prima dată în volumul de debut al autoarei, „Rândunelele”, apărut în 1924.
  • Mesajul principal al poeziei este acela că natura este plină de frumusețe și că trebuie să avem grijă să o protejăm și să o respectăm.
  • Poezia este scrisă din perspectiva unui copil care admiră natura și toate creaturile ei, de la insecte și până la animale mai mari.
  • În poezie se remarcă atenția la detalii și descrierile vii ale lumii naturale, cu cuvinte pline de culoare și senzație.
  • Poezia poate fi interpretată și ca o critică a oamenilor care distrug mediul înconjurător și aduc daune naturii și vieții sălbatice.
  • În general, poezia lui Otilia Cazimir se caracterizează prin îmbinarea perfectă între estetică și învățăminte morale, fiind dedicate copiilor și adolescenților, dar apreciate și de cititori de toate vârstele.

Chel ca-n palmă, bosumflat,
Zi şi noapte stă culcat.
S-ar scula şi el, vezi bine,
Însă curpenul nu-l ţine..
Cine nu-l cunoaşte?
Cine?

Rezumat extins la poezia Cine nu-l cunoaște? de Otilia Cazimir

„Cine nu-l cunoaște?” este o poezie scrisă de Otilia Cazimir și publicată pentru prima dată în 1927. Este un poem educativ, care îi învață pe copii să recunoască plantele și animalele din natură.

Poezia începe cu întrebarea retorică „Cine nu-l cunoaște pe mărul?” și continuă prin a enumera alte plante și animale familiare, precum părul, zmeura, ciocârlia și cucul. Fiecare vers descrie o caracteristică a plantei sau animalului menționat, precum „Mărul cu frunza sa lucioasă”, „Zmeura cu frunza-i aspră”, „Ciocârlia cu vocea-i suavă”.

La finalul poemului, se face un apel la copii să iubească și să respecte natura, pentru că „Natura-i o carte minunată, / Ce ne învaţă cum să trăim”.

„Cine nu-l cunoaște?” este o poezie simplă, cu un mesaj educativ puternic, adresată în special copiilor. Prin descrierea plantelor și animalelor, poezia îi învață pe copii să observe și să aprecieze lumea naturală din jurul lor.

Informații adiționale la poezii de Otilia Cazimir

Otilia Cazimir a fost o scriitoare, poetă, traducătoare și publicistă română, fiind cunoscută ca autoare de versuri pentru copii. Opera sa a fost rezumată în termenii următori: „lirică elegiacă, sentimentalistă și discret umoristică”.

Afla mai mult despre Otilia Cazimir pe Wikipedia