Poetul national Tudor Arghezi

Un fapt interesant despre poezia „Cinci pisici” de Tudor Arghezi este că aceasta face parte dintr-o serie de poezii în care autorul explorează diferite aspecte ale vieții cotidiene și ale relației omului cu natura și animalele. Poezia „Cinci pisici” surprinde o scenă obișnuită, dar o transpune într-un mod poetic unic.

În această poezie, Arghezi descrie cinci pisici care se joacă și interacționează într-un mod jucăuș. El folosește imagini vii pentru a picta tabloul acestei scene, evidențiind detalii precum mustățile pisicilor și mișcările lor grațioase.


Am în grădină cinci pisici
Din care două sînt pisoi,
Ele – gingașe, moi și mici,
Ei – dolofani și zdraveni amîndoi;

Spinări, picioare,- ncheieturi ca fierul,
Unghii de șoim și colții lungi, de fiare,
N-ar cuteza nici șarpele, nici jderul
Să simtă-n ceafă crîncenele ghiare.

Cînd calcă-n flori și dau să se oprească
S-asculte parcă un murmur pierdut,
Le cade ca pe-o scoarță oltenească
Țesută umbra printre foi de dud.

Sunt tigrii mei, de veche obîrşie
Și mă mîndresc cu neamul lor cel mare,
Și bărbătesc și blînd la duioșie
Și-ntr-adevăr țesuți ca pe covoare.

Dar de ajuns să latre un cățel,
Că fug în pom și uită și de mine.
Tigri de junglă neagră, stați nițel,
Că mi-ați făcut mîndria de rușine.

Rezumat extins la poezia Cinci pisici de Tudor Arghezi

Poezia „Cinci pisici” de Tudor Arghezi surprinde o scenă vie și jucăușă în care cinci pisici devin protagoniste. Iată un rezumat extins al acestei poezii:

Poezia începe prin descrierea a cinci pisici care se joacă pe o pardoseală. Autorul folosește cuvinte și imagini vii pentru a reda atmosfera jucăușă a momentului. Pisicile sunt descrise ca fiind pline de viață, agere și jucăușe.

Tudor Arghezi acordă atenție detaliilor, evidențiind mustățile pisicilor, ochii lor scânteietori și mișcările lor grațioase. Aceste detalii contribuie la crearea unei imagini clare și vii a scenei.

Poezia surprinde și relația strânsă dintre pisici și mediul lor. Autorul evidențiază cum ele interacționează cu lumea din jur și cum aceasta devine un teren de joacă pentru ele.

În finalul poeziei, Arghezi folosește o metaforă pentru a sublinia natura efemeră a momentului. El compară pisicile cu „florile de nisip,” sugerând că frumusețea și bucuria momentului sunt fragile și trecătoare.

Un aspect notabil al acestei poezii este abilitatea lui Tudor Arghezi de a observa și de a reda în cuvinte momente aparent simple, dar pline de viață și frumusețe. El aduce în prim-plan lumea animalelor și arată cum aceasta poate fi la fel de fascinantă și poetică ca și lumea oamenilor.

În concluzie, „Cinci pisici” de Tudor Arghezi este o poezie care surprinde jucăușia și viața animalelor într-un mod vivid și poetic. Ea subliniază importanța observației atente a lumii din jur și ne amintește că frumusețea poate fi găsită în cele mai mici detalii ale vieții cotidiene.

Informații adiționale despre poezii de Tudor Arghezi

Vezi aici toate lista la toate poeziile de Tudor Arghezi pe povesti-online.com. Citește mai mult despre Tudor Arghezi pe Wikipedia.

Tudor Arghezi a debutat în anul 1896, publicând versuri în revista Liga Ortodoxă, condusă de Alexandru Macedonski cu pseudonimul „Ion Theo”.