Un fapt interesant despre poezia „Cimitir de artiști” de Adrian Păunescu este acela că aceasta a fost scrisă în perioada comunistă din România, când regimul comunist urmărea o politică culturală care se concentra în principal pe promovarea valorilor socialiste și comuniste. În aceste condiții, poezia lui Păunescu a reprezentat o critică a politicilor culturale ale regimului și o pledoarie pentru libertatea de exprimare și pentru aprecierea artei și a culturii în general. Deși poezia nu a fost bine primită de autoritățile comuniste, ea a devenit o poezie emblematică a perioadei, și a contribuit la redefinirea valorilor culturale și artistice din România post-comunistă.
Numai artiştii au corupt ţărâna,
Din vina lor răsar pe lume flori,
Prin arbori trec pierduţii dirijori,
Şi-şi mişcă-n fiecare creangă mâna.
De-atâţia pictori morţi în cimitire,
Culorile se strâng ca pe la nunţi,
Un sculptor taie nebuneşte munţi,
Planeta e-n pericol de iubire.
Gerosul vânt şi vântul prea fierbinte,
Ce sfărâmă ţări şi prescurtează vieţi,
Pleacă din pieptul marilor poeţi,
Ei, după moarte, mai rostind cuvinte.
Artişti nocivi în viaţă şi în arte,
Ei sunt cu-atâta mai nocivi în moarte.
Cimitir de artişti de Adrian Păunescu
„Cimitir de artiști” este o poezie scrisă de Adrian Păunescu în care poetul explorează tema vieții și a morții și subliniază importanța artei în viața oamenilor.
Poezia începe prin descrierea unui cimitir plin de artiști, în care se află morminte ale unor personalități culturale și artistice remarcabile. Păunescu subliniază faptul că acest cimitir este un loc plin de istorie și de cultură, un loc în care sunt adunate amintiri și creații artistice valoroase.
În continuare, poetul subliniază importanța artei și a creației artistice în viața oamenilor. El evidențiază faptul că arta poate fi văzută ca o formă de viață și că artiștii își trăiesc viața prin intermediul creațiilor lor. Păunescu subliniază faptul că aceste creații rămân în urma lor și sunt un mod prin care artiștii pot continua să trăiască și să inspire și după moartea lor.
În final, poetul subliniază faptul că arta are o valoare inestimabilă în viața oamenilor, și că ea poate fi o sursă de bucurie, de înțelegere și de împărtășire a sentimentelor și a gândurilor. Poezia este văzută ca un apel la recunoașterea valorii artei și la aprecierea artiștilor și a creațiilor lor.
„Cimitir de artiști” este o poezie plină de imagini poetice și de cuvinte evocatoare, care subliniază importanța artei și a creației artistice în viața oamenilor. Adrian Păunescu reprezintă un apărător al valorilor și al sensibilității umane, și evidențiază faptul că arta poate fi un mijloc important prin care omul poate înțelege mai bine lumea și poate comunica cu ea.
Informații adiționale despre Adrian Păunescu
Vezi aici toate lista la toate poeziile lui Adrian Păunescu pe povesti-online.com. Citeste mai mult despre Adrian Paunescu pe Wikipedia.
A debutat ca autor literar în anul 1960. Autorul a peste cincizeci de cărți, în majoritate volume de versuri, Păunescu a fost unul dintre cei mai prolifici poeți români contemporani deși a fost născut în Basarabia.