vasile-alecsandri

Un fapt divers interesant despre poezia „Ciclonul” de Vasile Alecsandri este că aceasta a fost inspirată de o experiență reală a poetului cu un ciclon care a afectat Moldova în anul 1868. În timpul acelei furtuni, Alecsandri a fost martor la distrugerea multor clădiri și a văzut impactul puternic pe care forțele naturii îl pot avea asupra vieții umane.

Experiența a fost atât de puternică încât Alecsandri a simțit nevoia de a o transforma într-o poezie, care să exprime puterea și misterul naturii și să sublinieze vulnerabilitatea și fragilitatea umană. Astfel, „Ciclonul” a devenit un simbol al impactului pe care natura poate avea asupra vieții umane și un apel la umilință și respect față de această forță divină.

De-a lungul timpului, „Ciclonul” a devenit una dintre cele mai cunoscute și mai apreciate poezii ale lui Vasile Alecsandri, fiind recunoscută pentru eleganța și frumusețea versurilor sale. Poezia a fost inclusă în numeroase antologii de poezie și a fost tradusă în mai multe limbi străine.


Lunca mie drăgălaşă, de-a mea inimă cântată,
Ieri frumoasă şi-nverzită, astăzi zace inundată,

Căci Siretul, mire barbar, de iubirea lui aprins,
În a sale braţe crunte a răpit-o şi cuprins.

Dragă luncă! iarba-ţi verde şi a florilor comoară
Dispărut-au sub potopul ce din treacăt le omoară.

Apele mereu se suie; toate paserile-n zbor
Ţipă jalnic, îngrozite pentru cuiburile lor.

Dar o şi mai cruntă spaimă, dar o cumpănă mai mare
Le aşteaptă, vai de ele! după crunta inundare.

Un ciclon din zarea neagră, plin de fulgeri trăznitori
Vine, vâjăie şi urlă, aducând troieni de nori.

Rezumat extins la poezia Ciclonul de Vasile Alecsandri

„Ciclonul” este o poezie scrisă de Vasile Alecsandri, care a fost publicată pentru prima dată în 1868 în volumul „Doine și Lăcrămioare”. Poezia este o meditație poetică despre forța și misterul naturii și despre modul în care acestea pot influența viața umană.

Poezia începe cu o descriere a ciclonului, o forță a naturii puternică și terifiantă care poate distruge totul în calea sa. Alecsandri sugerează că această forță este atât de puternică încât poate fi considerată divină, fiind o expresie a voinței divine și a puterii sale asupra lumii.

Mai apoi, poetul sugerează că omul este vulnerabil în fața acestei forțe, fiind supus neputinței și temerii. El subliniază faptul că puterea și influența omului sunt limitate în fața naturii, sugerând că aceasta este o sursă de umilire și de meditație asupra fragilității umane.

În final, Alecsandri exprimă dorința de a păstra vie amintirea ciclonului și de a învăța din această experiență. El sugerează că natura poate fi o sursă de învățare și de inspirație pentru om, fiind un simbol al puterii și frumuseții divinității.

În ansamblu, „Ciclonul” este o poezie impresionantă și profundă care explorează tema puterii și misterului naturii și a modului în care acestea influențează viața umană. Poezia subliniază vulnerabilitatea și fragilitatea umană, sugerând că natura este o forță puternică și divină care poate fi o sursă de inspirație și de învățare pentru om. Prin versurile sale elegante și poetice, poemul evidențiază talentul și geniul literar al lui Vasile Alecsandri, fiind un exemplu notabil de artă poetică și de meditație asupra frumuseții și misterelor naturii.


Informații adiționale despre Vasile Alecsandri

Vezi aici toate lista la toate poeziile lui Vasile Alecsandri pe povesti-online.com. Citeste mai mult despre Vasile Alecsandri pe Wikipedia.

Vasile Alecsandri – poet, prozator și dramaturg ce provine dintr-o familie boierească. Grațios și echilibrat, discret, atent la armonia ansamblului și fin cizelator de imagini surprinse fugitiv în evanescența anotimpurilor (Iarna, Sania, Malul Siretului), sensibil la farmecul naturii adevarate, dar și la sugestiile rafinate ale unui obiect de artă.