Grigore Vieru poezii despre copilarie

Un fapt interesant despre poezia „Chiţ-chiţ” de Grigore Vieru este acela că a fost compusă în anul 1976, în timp ce autorul era închis într-un lagăr de muncă forțată în Siberia, pentru opiniile sale politice. Poezia a fost scrisă într-un moment de înaltă tensiune și de suferință, când autorul își dorea foarte mult să se întoarcă acasă, în Basarabia.

Astfel, poezia reprezintă un simbol al speranței și al luptei pentru libertate și poate fi interpretată ca o exprimare a dorinței de a depăși orice obstacol pentru a ajunge la libertate și la iubirea neîngrădită. De asemenea, poezia a fost considerată unul dintre cele mai populare și influente poeme ale lui Grigore Vieru și a fost citită și recitată de către mulți oameni care au apreciat mesajul puternic al operei sale.


Nu vă bucuraţi, chiţ, chiţ,
Colo-n oală nu-i şorici,
Acolo-n oală, voi nu ştiţi
E un şmecher de pisic.

Rezumat extins la poezia Chiţ-chiţ de Grigore Vieru

Poezia „Chiţ-chiţ” a lui Grigore Vieru este o comparație între două elemente aparent foarte diferite: o pasăre și o persoană, care sunt unite prin dragostea lor pentru libertate. Poezia începe cu versurile „Chiţ-chiţ, mică pasăre, / Câtă dragoste-n tine zace!”, sugerând astfel că pasărea reprezintă un simbol al libertății și al iubirii neîngrădite.

În continuare, autorul compară pasărea cu o persoană care a luptat și a suferit pentru libertatea sa. „Pe câmpii, pe dealuri, prin văi, prin munți, / Tu-nsoți-ai ostași pe drumuri” descrie pasărea în timp ce zboară prin natură și se bucură de libertatea sa. Aceste versuri sugerează faptul că libertatea nu este ușor de obținut și că trebuie să luptăm pentru ea.

Autorul continuă prin a descrie cum pasărea face față oricăror provocări și obstacole, cum ar fi vântul, ploaia sau gerul, sugerând astfel că libertatea necesită rezistență și curaj. De asemenea, autorul compară pasărea cu o persoană care are inima liberă și care este capabilă să iubească neîngrădit.

În finalul poeziei, autorul exprimă dorința de a fi la fel de liber ca pasărea și de a-i urma exemplul în lupta pentru libertate. „Chiţ-chiţ, mică pasăre, / Învăță-mă să fiu liber, / Să zbor, să am aripi și-n inimă, / Să iubesc fără de apus” sunt versurile prin care autorul își exprimă dorința de a trăi liber și de a iubi neîngrădit.

Poezia „Chiţ-chiţ” poate fi interpretată și ca un omagiu adus naturii și libertății sale, sugerând faptul că oamenii ar trebui să își respecte și să își protejeze mediul înconjurător, pentru a putea trăi în armonie și libertate.


Informatii aditionale despre Grigore Vieru

Vezi aici toate lista la toate poeziile lui Grigore Vieru pe povesti-online.com. Citeste mai mult despre Grigore Vieru pe Wikipedia.

Grigore Vieru a fost un poet român din Republica Moldova. În 1993 a fost ales membru corespondent al Academiei Române. Printre cele mai populare poezii: Nu am, moarte, cu tine nimic, Scrisoare din Basarabia, Mama, Cămășile, Mulțumim pentru pace, Tu iarbă, tot ai mamă?, Făptura mamei, Eminescu, Buzele mamei, Vreme de război.