Adrian-paunescu

Un fapt interesant despre poezia „Cerere de uitare” de Adrian Păunescu este că aceasta a fost publicată în anul 1966, în volumul său de poezii intitulat „Poezii de dragoste”. Acest volum a fost una dintre primele lucrări publicate de Păunescu și a fost bine primit de public și de criticii literari, confirmând talentul și potențialul său ca poet.

Poezia „Cerere de uitare” a fost una dintre cele mai apreciate poezii din acest volum, surprinzând sensibilitatea și emoția autorului în fața temelor universale ale iubirii pierdute și a dorinței de a uita durerea și suferința provocate de aceasta. Această poezie sugerează puterea timpului de a vindeca rănile și de a ne ajuta să mergem mai departe, subliniind că uitarea poate fi o binecuvântare în căutarea fericirii și împlinirii în viață.


La toamnă, sub nebunul glas de greieri,
Când şi singurătatea va fi grea,
Să-mi faceţi operaţie pe creier,
Să mă scăpaţi de gândul despre ea.

Să scap de gândul pentru cea iubită,
Când anul vechi va trece spre amurg,
Să-mi faceţi curăţenie-n orbită,
La toamnă vreau un neurochirurg.

Să cred că n-am văzut-o niciodată,
Să uit şi cine-a fost şi cum a fost,
Prin târguri mici şi cu şosea uzată
Să rătăcesc mai prost decât un prost.

Să merg la berării, să joc popice,
Să-mi fie greu şi să nu-mi fie greu,
Şi după ce se duc să le ridice,
Să simt că între ele cad şi eu.

La toamnă, mă apuc să număr frunze,
Să fac recensăminte prin grădini,
Interesat de viciile-ascunse,
La toamnă am să-mi fac şi-un pat de spini.

Problema e sub glas nebun de greieri,
Sub rumeguş de ruginit de chei,
Să-mi faceţi operaţie pe creier
Să pot scăpa de amintirea ei.

Şi dacă nu se poate, nu se poate,
Vă rog, luaţi-mi creierul de tot
Şi puneţi-mi sub tâmplele-ntristate
Sistem inoxidabil de robot.

Rezumat extins la poezia Cerere de uitare de Adrian Păunescu

„Cerere de uitare” este o poezie a lui Adrian Păunescu care surprinde într-un mod sensibil tema iubirii pierdute și a dorinței de a uita durerea și suferința provocate de aceasta. Poezia este o meditație profundă asupra condiției umane și a puterii timpului de a vindeca rănile și de a ne ajuta să mergem mai departe.

În prima strofă, autorul descrie imaginea unui om care își cere iubita să îl uite și să nu se mai gândească la el. Autorul subliniază faptul că aceasta este singura cale prin care poate să își vindece durerea și să meargă mai departe.

În a doua strofă, autorul sugerează că timpul are puterea de a vindeca rănile și de a ne ajuta să trecem peste pierderea iubirii. Autorul subliniază faptul că este important să ne permitem să uităm și să mergem mai departe, sugerând că aceasta este singura cale prin care putem găsi fericirea și împlinirea în viață.

În strofa a treia, autorul descrie imaginea unei iubiri pierdute care rămâne mereu în inima noastră. Autorul subliniază faptul că aceasta este o parte din noi și că trebuie să acceptăm acest lucru și să mergem mai departe.

În ultima strofă, autorul sugerează că uitarea poate fi o binecuvântare și că este important să permitem timpului să își facă efectul în vindecarea rănilor noastre. Autorul subliniază faptul că trebuie să ne permitem să uităm și să mergem mai departe, sugerând că aceasta este singura cale prin care putem găsi fericirea și împlinirea în viață.

În concluzie, poezia „Cerere de uitare” de Adrian Păunescu este o meditație profundă asupra iubirii pierdute și a dorinței de a uita durerea și suferința provocate de aceasta. Poezia subliniază puterea timpului de a vindeca rănile și de a ne ajuta să mergem mai departe și sugerează că uitarea poate fi o binecuvântare în căutarea fericirii și împlinirii în viață.


Informații adiționale despre Adrian Păunescu

Vezi aici toate lista la toate poeziile lui Adrian Păunescu pe povesti-online.com. Citeste mai mult despre Adrian Paunescu pe Wikipedia.

A debutat ca autor literar în anul 1960. Autorul a peste cincizeci de cărți, în majoritate volume de versuri, Păunescu a fost unul dintre cei mai prolifici poeți români contemporani deși a fost născut în Basarabia.