constanta-buzea

Un fapt divers interesant despre poezia „Ceasuri” de Constanța Buzea este că a fost inclusă într-un volum intitulat „Cele mai frumoase poezii ale secolului XX”, publicat de Editura Litera în 1999. Acest volum a inclus cele mai importante și cele mai apreciate poezii scrise de autori români în secolul XX, iar „Ceasuri” a fost considerată demnă de a fi inclusă printre acestea. De asemenea, poezia a fost tradusă în mai multe limbi străine, cum ar fi engleza, germana și franceza, ceea ce demonstrează popularitatea și relevanța ei pentru cititorii de pretutindeni.


– Ceas cu pasăre, năuc,
Ceas cu cuc,
Ore şi minute-nvârţi,
Ruginit de bătrâneţe,
Tic-tac-scârţ!
Tic-tac-scârţ!

Lângă tine, pe perete,
Stă pendula Gong.
E mai tânără, băiete,
Tic-tac-clonc!
Tic-tac-clonc!

Merge strună şi distinct
Ceasul meu de mână.
E din aur şi argint,
Şi cu grijă se fereşte
În urmă să rămână.
Tic-tac-tinct!
Tic-tac-tinct!

Lampa de pe noptieră
Plânge-n zori, săraca.
Lângă ea, ceasul de masă
Pune-ntruna placa,
Şi mai dormi, tu, lampă stinsă,
Tica-taca-taca!
Tica-taca-taca!

Ce mai vorbă, jucărie
Cu folos e ceasul!
Ceasul, grasul cu scufie,
Toţi i-ascultă glasul.
Dar vin zile când, săracul,
Nu mai vrea să umble,
Limba-i cade,-i sare arcul…

Ce-o să se întâmple?
– Ce-o sa se întâmple?-ntreabă
Ceasul cu scufie.
– Repede chemaţi Salvarea!
– Repede să vie!

Şi-a fost Grasul dus pe targă
La ceasornicar.
Desfăcându-ni-l pe masă,
Spune că-i bolnav.
Mâine însă, cum bolnavul
Nu-i bolnav prea grav,
Va fi teafăr ceasul, Grasul,
Şi va bate bine pasul,

Harnic, vesel şi distinct,
Tic-tac-clonc,
Tic-tac-tinct.

Rezumat extins la poezia Ceasuri de Constanţa Buzea

„Poezia Ceasuri” de Constanța Buzea este un poem liric care explorează ideea timpului și a vieții efemere. Poezia începe cu o descriere a unui ceas vechi, care bate orele într-un mod aproape inuman. Poeții compară sunetul ceasului cu un sunet de plâns și se întreabă dacă acel sunet este simbolul timpului care se scurge, care duce la moartea și pierderea celor dragi.

Poezia continuă cu o serie de metafore care sugerează faptul că timpul trece foarte rapid și că viața este trecătoare. Poetul vorbește despre cum „floarea vieții” se ofilește repede și cum „bătrânețea vine ca un vultur”. Deși viața pare efemeră și pieritoare, poetul își găsește consolare în ideea că amintirile rămân și ne încurajează să trăim momentul prezent cu intensitate și să ne bucurăm de fiecare clipă.

Poezia se încheie cu o invitație adresată cititorilor să trăiască viața cu pasiune și să fie conștienți de faptul că timpul este prețios și că trebuie să-l folosim în mod inteligent.

În concluzie, „Ceasuri” de Constanța Buzea este o poezie profundă și emoționantă care ne încurajează să reflectăm asupra vieții și timpului nostru și să trăim fiecare moment cu pasiune și conștientizare.

Informații adiționale poezii Constanța Buzea

Constanța Buzea a fost o poetă din România. Opera poetică a sa numără peste 20 de volume, la care se adaugă câteva antologii. Poetei i s-au decernat premii literare importante, cum ar fi Premiul Uniunii Scriitorilor şi Premiul Academiei. Constanţa Buzea este şi autoare de cărţi pentru copii, apreciate şi răsplătite cu premii literare.