Grigore Vieru poezii despre copilarie

Un fapt interesant despre poezia „Ce vină” de Grigore Vieru este acela că a inspirat realizarea unui film artistic românesc intitulat „Cine iubește și lasă”, regizat de Geo Saizescu în anul 1984. Filmul surprinde drama unei iubiri pierdute, asemănătoare cu cea descrisă în poezia lui Vieru, și explorează teme precum iubirea, neîncrederea, trădarea și dezamăgirea.

Filmul a avut un mare succes la public și a fost apreciat pentru sensibilitatea și autenticitatea cu care a surprins drama relațiilor umane. De asemenea, filmul a contribuit la popularizarea și valorificarea poeziei lui Grigore Vieru în cultura populară românească.


Ce vină secera are?!
Ţin minte cum, dedemult,
Mama, ca pe-un copil,
În bucăţi vechi de pânză
Cu dragoste o învelea.
Nu dânşii, nu ei – noi
Cu ea spre ţărani
Ne plecăm!
Ce vină are ciocanul?!
Ţin minte cum, dedemult,
Tata, ca unui câine bătrân,
O căsuţă de lemn i-a făcut.
Nu dânşii, nu ei – noi
Fierul cu el am bătut!
Ce vină au stelele
Deasupra noastră arzând,
Stelele care
În ochii îndrăgostiţilor
Se oglindesc?!
Nu dânşii, nu ei – Domnul
Le-a semănat pe cer!
Ce vina au hainele noastre
Încărcate de mâlul fântânii
Pe care afară îl aruncăm?!

Rezumat extins la poezia Ce vină de Grigore Vieru

„Ce vină” este o poezie scrisă de Grigore Vieru, unul dintre cei mai reprezentativi poeți ai literaturii românești și moldovenești din secolul al XX-lea. Poezia a fost publicată în anul 1970 și a devenit una dintre cele mai iubite și apreciate creații ale autorului.

Poezia surprinde dramatismul unei iubiri pierdute și dezamăgirea pe care o simte poetul față de persoana iubită, care l-a trădat. Poezia începe cu o întrebare retorică adresată iubitei: „Ce vină aveam noi că ne iubeam?”.

Autorul surprinde apoi sentimentul de neputință și de îngrijorare pe care îl simte în fața faptului că iubita lui nu mai este alături de el și că alege să trăiască alături de altcineva. El se întreabă cum a putut iubirea lor să se transforme în neîncredere, trădare și durere și cum a putut să se stingă flacăra iubirii dintre ei.

În continuare, autorul descrie cu sensibilitate și cuvinte frumoase frumusețea și intensitatea iubirii lor, arătând cum aceasta a fost un motiv de bucurie și de împlinire în viața lor. El evidențiază cum iubirea lor a reprezentat o parte importantă din viața lor și cum a fost motivul principal pentru care au luptat și au sperat în viitor.

În final, autorul subliniază suferința și durerea pe care o simte în fața faptului că persoana iubită a ales să trăiască alături de altcineva și că iubirea lor a ajuns la final. El afirmă cu tristețe că a iubit fără să fie iubit și că acum își dorește doar să uite trecutul și să găsească o nouă speranță și o nouă iubire.

În concluzie, „Ce vină” este o poezie plină de sensibilitate și de durere, care surprinde drama unei iubiri pierdute. Poezia evidențiază intensitatea și frumusețea iubirii dintre doi oameni, dar și neputința și durerea pe care le simte poetul față de pierderea acestei iubiri. Poezia este considerată un exemplu deosebit de sugestiv al talentului poetic al lui Grigore Vieru și a devenit un simbol al dragostei și suferinței în literatura română și moldovenească.


Informatii aditionale despre Grigore Vieru

Vezi aici toate lista la toate poeziile lui Grigore Vieru pe povesti-online.com. Citeste mai mult despre Grigore Vieru pe Wikipedia.

Grigore Vieru a fost un poet român din Republica Moldova. În 1993 a fost ales membru corespondent al Academiei Române. Printre cele mai populare poezii: Nu am, moarte, cu tine nimic, Scrisoare din Basarabia, Mama, Cămășile, Mulțumim pentru pace, Tu iarbă, tot ai mamă?, Făptura mamei, Eminescu, Buzele mamei, Vreme de război.