Poetul Adrian Păunescu este cunoscut pentru poezia sa angajată, care a fost influențată de ideologiile comuniste. „Ce simplu mi-ar fi, dacă nu te-aş iubi” este o poezie de dragoste în care poetul își exprimă iubirea pentru o femeie, dar se plânge de dificultatea și durerea pe care o aduce această iubire în viața sa.
Poezia a fost publicată pentru prima dată în volumul „Versuri alese”, apărut în 1975.
În anii ’70 și ’80, poezia lui Păunescu a fost foarte populară în România și a fost adesea interpretată de artiști de muzică populară sau rock, cum ar fi Mircea Baniciu sau Phoenix.
În anul 2014, postul de televiziune TVR a lansat un concurs intitulat „Poezia lui Adrian Păunescu”, prin care se încuraja interpretarea și popularizarea poeziilor sale de către tineri artiști.
Adrian Păunescu a fost criticat pentru calitatea poeziilor sale și pentru folosirea lor în scopuri propagandistice în timpul regimului comunist. Cu toate acestea, el a rămas unul dintre cei mai cunoscuți poeți români, iar poeziile sale continuă să fie citite și interpretate și în prezent.
Ce simplu mi-ar fi, dacă nu te-aş iubi
Altceva nu-i nimic
Şi mereu mă complic
Şi ce simplu mi-ar fi,
Dacă nu te-aş iubi.
Dacă m-aş lua după pretexte,
Dacă aş trage unde e uşor,
Nici nu trebuia s-aud de tine
Şi-mi era mai de folos să mor.
M-am băgat de bună voie sluga,
Dragostei morale ce ţi-o port,
Dar pricep că mi-ar fi fost rentabil
Să privesc destinul ca pe-un sport.
Nu-i o simplă încăpăţânare,
Pentru un ambiţios pariu,
Dar aleg o cale complicată,
Tocmai din motivul că sunt viu.
Eu detest relaţia burgheză,
Decorată circumstanţial,
Mă închin la legile naturii
Şi salut iubirea, ca scandal.
Mama ei de viaţă prefacută,
Tatăl ei de soartă la mezat,
Te iubesc în felul unui trăznet,
Te prefer aşa cum s-a-ntâmplat.
Greu îmi e şi greu îţi e şi ţie
Cu acest fel de a trăi al meu,
Totuşi, vreau să ştii că, din păcate,
Dragostea e o dificultate,
Fără care-ar fi cu mult mai greu.
Rezumat extins la poezia Ce simplu mi-ar fi, dacă nu te-aş iubi de Adrian Păunescu
Poezia „Ce simplu mi-ar fi, dacă nu te-aş iubi” a lui Adrian Păunescu este o meditație asupra iubirii și a greutăților pe care le aduce aceasta în viața noastră.
Poetul începe prin a-și exprima dorința de a se îndepărta de iubire și de a uita sentimentele pe care le are față de persoana iubită. El spune că ar fi mult mai simplu să meargă prin viață fără a avea de-a face cu iubirea, fără a fi legat de nimeni și fără a suferi din dragoste.
Cu toate acestea, poetul își dă seama că iubirea face parte din viață și că nu poate trăi fără ea. El vorbește despre cum iubirea îi dă sens vieții și îi luminează drumul. De asemenea, poetul afirmă că iubirea aduce cu sine și suferință și că asta face ca iubirea să fie și mai prețioasă.
În final, poetul își exprimă încrederea în puterea iubirii de a învinge toate obstacolele și de a aduce fericirea în viața sa.
Poezia este scrisă într-un stil simplu și accesibil, iar tema iubirii și a suferinței din dragoste este una universală, făcând poezia relevantă și astăzi.
Informații adiționale despre Adrian Păunescu
Vezi aici toate lista la toate poeziile lui Adrian Păunescu pe povesti-online.com. Citeste mai mult despre Adrian Paunescu pe Wikipedia.
A debutat ca autor literar în anul 1960. Autorul a peste cincizeci de cărți, în majoritate volume de versuri, Păunescu a fost unul dintre cei mai prolifici poeți români contemporani deși a fost născut în Basarabia.