Toate poeziile lui Lucian Blaga


Un fapt interesant despre poezia „Cătrenele fetei frumoase” de Lucian Blaga este că aceasta face parte din volumul său de debut, intitulat „Poemele luminii,” publicat în 1919. Această poezie a fost una dintre primele creații literare ale lui Blaga și a marcat debutul său notabil în lumea literaturii române.

„Cătrenele fetei frumoase” este un poem care explorează tema frumuseții și a iubirii, într-un limbaj poetic sensibil și expresiv. Acest poem este emblematic pentru stilul literar al lui Blaga, care a continuat să se dezvolte și să se rafineze de-a lungul carierei sale literare prolifici. Aceasta arată talentul său în folosirea limbajului poetic pentru a exprima sentimente profunde și pentru a transmite idei complexe.

I
Deoarece soarele nu poate să apună
făr’ de a-şi întoarce privirea după fecioarele
cetătii, mă-ntreb:
de ce-as fi altfel decât soarele?

II
O fată frumoasă e
O fereastră deschisă spre paradis.
Mai verosimil decât adevărul
e câteodată un vis.

III
O fată frumoasă e
lutul ce-şi umple tiparele,
deşăvârsindu-se pe-o treaptă
unde poveştile aşteaptă.

IV
Ce umbră curată
aruncă-n lumină o fată!
E aproape ca nimicul,
singurul lucru fără de pată.

V
O fată frumoasă e
a traiului cerişte,
cerul cerului,
podoabă inelului.

VI
Frumseţe din frumseţe te-ai ivit
întruchipată fără veste,
cum „într-o mie şi una de nopti”
povestea naşte din poveste.

VII
O fată frumoasă e
o închipuire ca fumul,
de ale cărei tălpi, când umblă,
s-ar atârna ţărna şi drumul.

VIII
O fată frumoasă e
mirajul din zariste,
aurul graiului,
lacrima raiului.

IX
O fată frumoasă e
cum ne-o arată soarele:
pe cale veche o minune nouă,
curcubeul ce sare din rouă.

X
Tu, fată frumoasă, vei rămânea
tărâmului nostru o prelungire
de vis, iar printre legende
singura adevărată amintire.

Rezumat extins la poezia Catrenele fetei frumoase de Lucian Blaga

Poezia „Cătrenele fetei frumoase” de Lucian Blaga este o meditație profundă și poetică asupra frumuseții și iubirii, într-un limbaj sensibil și expresiv. Aceasta este o lucrare care explorează temele centrale ale atractiei și a frumuseții umane și este în mod frecvent citată ca una dintre cele mai reprezentative poezii din opera lui Blaga.

Poezia începe cu o adorare a frumuseții fetei, descriindu-i caracteristicile și atracția în termeni elogioși. Această frumusețe este prezentată ca fiind o sursă de inspirație și fascinație profundă pentru poet. El exprimă dorința de a înțelege esența frumuseții și de a o celebra prin intermediul cuvintelor și al poeziei.

Pe măsură ce poezia avansează, poetul explorează ideea că frumusețea are o dimensiune mai profundă decât cea exterioară. El sugerează că frumusețea este legată de un adevăr mai profund și că ea

Informații adiționale despre poeziile de Lucian Blaga

Vezi aici toate lista la toate poeziile lui Lucian Blaga pe povesti-online.com. Citește mai mult despre Lucian Blaga pe Wikipedia.

A debutat în ziarele arădene Tribuna, cu poezia Pe țărm (1910), și în ziarul Românul (sub semnătura Ion Albu), cu studiul Reflecții asupra intuiției lui Bergson (1914). După moartea tatălui, familia se mută la Sebeș în 1909.