Toate poeziile lui Lucian Blaga


Un fapt interesant despre poezia „Cătrenele dragostei” de Lucian Blaga este că aceasta face parte din volumul său de versuri intitulat „Pașii profetului” publicat în 1931. Această poezie este remarcabilă pentru abordarea sa profundă și filozofică a temei iubirii, reflectând viziunea complexă a lui Blaga asupra dragostei și a relațiilor umane.

„Cătrenele dragostei” este o serie de cătrene (strofe de patru versuri) care explorează diferite aspecte ale iubirii, de la pasiunea arzătoare până la suferința adâncă a despărțirii. Poezia este într-o limbă poetică bogată și folosește imagini și simboluri pentru a reda complexitatea sentimentelor legate de iubire.

Dragă-mi este dragostea
bântuită de sprâncene,
de sprâncene pământene,
lungi, pieziş-răsăritene.

Dragă-mi este dragostea,
soarele din an în veac,
dragostea ce poartă-n ea
moarte-ades şi-ades un leac.

Spune-se că-n holdă coaptă
macul îl dezbraci c-o şoaptă.
Dragă-mi este dragostea
care zice: nu şi da.

Dragă-mi este dragostea,
mare face inima,
mare pe cât lumea-zare,
mică pe cât lacrima.

Dragă-mi este dragostea
care face stea şi stea
din pământurile noastre –
prin poienile albastre.

Sângele îşi ştie visul.
Dragă-mi este dragostea
cu-nălţimile şi-abisul
şi cu ce mai are-n ea.

Dragă-mi este dragostea –
locului nu pot s-o ţin,
căci frumseţea ei dispare
în frumseţile-i ce vin.

Dragă-mi este dragostea,
dragă uneori furtuna
şi-un păcat pe care-l arde
pe la miezul nopţii luna.

Din aleanul trupului
sufletul se naşte.
Dragă-mi este dragostea
ce de ani mă paşte.

Dragostea ne-o ţină zeii,
să ne-ncânte funigeii
ca urzeala inului
firele destinului.

Rezumat extins la poezia Catrenele dragostei de Lucian Blaga

„Cătrenele dragostei” de Lucian Blaga este o poezie complexă și profundă care explorează temele iubirii dintr-o perspectivă filozofică și poetică. Poezia constă într-o serie de cătrene, fiecare aducând în discuție diferite aspecte ale iubirii.

În această poezie, Blaga analizează diverse stadii ale iubirii, începând cu pasiunea arzătoare și extatică a îndrăgostiților. El descrie cum dragostea poate fi ca o flacără care mocnește și arde în inimile lor. Cu toate acestea, poetul subliniază că dragostea nu se rezumă doar la momentele de extaz, ci trece și prin perioade de suferință și dezamăgire. În acest sens, el vorbește despre golul din suflet, despre tristețea și singurătatea care pot însoți iubirea.

Blaga sugerează că iubirea este un proces complex și nu poate fi redusă la simpla pasiune. Ea implică și suferință, dar și înțelegere și acceptare. În cele din urmă, el aduce în discuție ideea că iubirea poate duce la o formă de înălțare spirituală, în care individul poate atinge o mai profundă înțelegere a sinelui și a sensului vieții.

Poezia „Cătrenele dragostei” este un studiu profund asupra iubirii și a complexității sale. Lucian Blaga folosește un limbaj poetic bogat și imagini sugestive pentru a reda această experiență umană complexă. În ansamblu, poezia este o meditație asupra naturii umane și a căutării noastre continue a sensului și a conexiunii cu ceilalți prin iubire.

Informații adiționale despre poeziile de Lucian Blaga

Vezi aici toate lista la toate poeziile lui Lucian Blaga pe povesti-online.com. Citește mai mult despre Lucian Blaga pe Wikipedia.

A debutat în ziarele arădene Tribuna, cu poezia Pe țărm (1910), și în ziarul Românul (sub semnătura Ion Albu), cu studiul Reflecții asupra intuiției lui Bergson (1914). După moartea tatălui, familia se mută la Sebeș în 1909.