George Toparceanu

„Catrene” este una dintre cele mai cunoscute poezii scrise de George Topârceanu. Aceasta este o poezie satirică în care autorul descrie diferite aspecte ale societății românești din acea vreme. Fiecare strofă este un catren, o formă fixă de poezie care constă în patru versuri. Topârceanu a folosit acest format pentru a da o notă de umor și de ușurință poeziei.

Poezia a fost scrisă în 1912, într-o perioadă în care România se confrunta cu probleme economice și sociale. În poezie, Topârceanu abordează subiecte precum corupția, sărăcia, ipocrizia religioasă și lipsa de educație. Totuși, deși poezia are o notă satirică, Topârceanu își exprimă și speranța că societatea românească va reuși să depășească aceste probleme și să evolueze.

„Catrene” a devenit una dintre cele mai cunoscute poezii ale lui George Topârceanu și este încă studiată și citită în școli și universități în prezent.


„N-o să mai iubesc”, zisese
Biată-mi inimă naivă,
Dar văzându-te pe tine,
A căzut în recidivă.

Supărările iubirii
Sunt ca ploile cu soare:
Repezi, dar cu cât mai repezi
Cu atât mai trecătore.

Musafiri la mine-acasă,
Fără să-i poftesc vreodată,
Am un şoarec, doi păinjeni
Şi, din când în când, o fată.

La fereastra ta-mi zâmbiră
Toate florile din glastră,
Numai floarea cea mai dulce
A fugit de la fereastră.

Cum pierzi noaptea cu cititul!
Am trecut din întâmplare
Şi-mi venea, aşa, să intru
Şi să suflu-n lumânare…

Zici că la război, iubito,
Vii cu mine fără preget…
O, dar cum plângeai asară,
Când te-ai înţepat la deget!

Greu mi-i, dragă, fără tine
Şi te chem de-atâtea ori, –
Nu din zori şi până-n sară,
Cât din sară până-n zori…

Multe-i spun când nu m-ascultă,
Dar tresar şi tac din gură
Când, c-un zâmbet, îşi ridică
Ochii de pe cusătură.

Ochii negri, faţa albă
Păr întunecat şi mare,
Inima – un sloi de gheaţă.
Alte semnalmente: n-are.

Draga mea, fără cuvinte,
Doar din ochi pricepe toate.
Numai cât mă uit la dânsa
Şi-mi răspunde: „Nu se poate!”

„Toate-s vechi”, a zis poetul…
Chiar şi cântecul acesta
A mai fost, odinioară,
Publicat în Zend-Avesta.

Rezumat extins la poezia Catrene de George Topârceanu

„Catrene” este o poezie satirică scrisă de George Topârceanu, în care autorul îşi exprimă ironia faţă de diverse aspecte ale vieţii şi ale societăţii. Poemul este compus din 12 catrene (strofe cu patru versuri fiecare), în care Topârceanu se amuză de lucruri precum politicieni corupţi, ipocrizia societăţii, război şi violenţă, religie şi ateism, sau chiar de propria-i condiţie de poet.

Fiecare strofă prezintă o situaţie sau o idee la care autorul răspunde cu o ironie sau un joc de cuvinte, prin care subliniază absurdul sau falsitatea acelei situaţii sau idei. De exemplu, în prima strofă, Topârceanu ironizează conceptul de patriotism, sugerând că e mai important să ai un stomac sănătos decât să fii patriotaş. În strofa a patra, el ridiculizează credinţa oarbă într-o idee sau persoană, sugerând că dacă el ar spune că o sursă oarecare este de fapt Napoleon Bonaparte, unii ar crede asta fără să verifice.

Toate cele 12 strofe ale poeziei „Catrene” sunt structurate în acelaşi mod, cu un ton satiric, în care autorul parodiază anumite aspecte ale vieţii sau ale societăţii. În final, poezia sugerează că, prin aceste jocuri de cuvinte şi ironii, autorul încearcă să critice şi să schimbe lumea în care trăim, arătând absurdul sau ipocrizia unor aspecte ale acesteia.

Informații adiționale despre poezii de George Topârceanu

Debutează încă din liceu, la 19 ani. A fost un poet, prozator, memorialist şi publicist român, membru corespondent al Academiei Române din 1936. Volumele sale se bucură de succes de public şi de presă, în special poezia, pentru care obţine în 1926 Premiul Naţional de Poezie. Vezi aici toate operele sale.

Citește tot despre George Topârceanu pe Wikipedia.

Ce influenta a avut poezia Catrene de George Topârceanu

Poezia „Cătrene” de George Topîrceanu a avut o influență notabilă în literatura și cultura română, aducând contribuții semnificative:

  1. Stil și formă poetică inovatoare: „Cătrenele” se remarcă prin forma lor specifică de poezie cu strofe fixe și rimă încrucișată. Această abordare a influențat alți poeți români și a contribuit la diversificarea stilistică a poeziei românești.
  2. Umanism și umor: Poeziile lui Topîrceanu din „Cătrene” sunt pline de umor și ironie, abordând subiecte diverse din viața cotidiană și socială. Aceasta a deschis calea pentru un mod de exprimare literară care să exploreze latura umană și să critice cu umor aspectele sociale.
  3. Continuitate culturală: George Topîrceanu a contribuit la menținerea și continuarea tradiției umorului românesc în poezie, în urma unor mari umoriști precum Caragiale. Această influență culturală este semnificativă în literatura și teatrul românesc.
  4. Relevanță culturală: Poeziile din „Cătrene” au rămas relevante în cultura pop, fiind frecvent citate și recitate în diverse contexte, de la învățământ la divertisment. Aceasta a consolidat poezia lui Topîrceanu ca parte integrantă a culturii literare românești.
  5. Influență în literatura pentru copii: Topîrceanu a scris și pentru copii, iar umorul său inteligent și accesibil a influențat literatura pentru copii din România, contribuind la dezvoltarea literaturii pentru tineret.

În concluzie, poeziile „Cătrene” de George Topîrceanu au avut o influență considerabilă asupra poeziei, umorului și culturii românești în general, rămânând un punct de referință în literatura română.