George Toparceanu

Un fapt divers interesant despre poezia „Câți ca voi!” de George Topârceanu este că aceasta a fost considerată de unii critici literari ca fiind o poezie de avangardă, datorită stilului ei ironic și satiric, dar și datorită abordării sale inovative a temelor sociale și morale. Aceasta a contribuit la consolidarea poziției lui Topârceanu ca unul dintre cei mai importanți poeți români ai secolului al XX-lea și la recunoașterea valorii și originalității operei sale.

De asemenea, poezia „Câți ca voi!” a fost adaptată în diverse forme artistice, inclusiv în teatru și film. De exemplu, în anul 2012, poezia a fost adaptată într-un spectacol de teatru intitulat „Câți ca voi!” și prezentat la Teatrul Municipal din București.

În plus, poezia a fost inclusă în manualele școlare obligatorii în România, fiind studiată de către elevii din școlile și liceele din întreaga țară. Aceasta a contribuit la popularizarea operei lui Topârceanu și la creșterea interesului pentru literatura română și pentru valorile culturale naționale.

În concluzie, poezia „Câți ca voi!” de George Topârceanu este o lucrare importantă în literatura română și o critică socială și morală actuală într-un mod accesibil și amuzant. Aceasta a devenit o lucrare emblematică în literatura română, fiind studiată și apreciată în continuare pentru mesajul său profund și pentru frumusețea limbajului poetic.


Sus, pe gardul dinspre vie,
O găină cenuşie
Şi-un cocoş împintenat
S-au suit şi stau la sfat:
– Ia te uită, mă rog ţie,
Cât de sus ne-am înălţat!…
 
Şi deodată, cu glas mare,
Începură amândoi,
Să cotcodăcească-n soare:
– Nimeni-nu-mai-e-ca-noi!…
Nimeni-nu-mai-e-ca-noi!…
 
Dar de sus, din corcoduş,
Pitulându-se-ntre foi,
Mititel şi jucăuş,
Le-a răspuns un piţigoi:
– Câţi-ca-voi! Câţi-ca-voi!…

Rezumat extins la poezia Câţi ca voi! de George Topârceanu

„Câţi ca voi!” este o poezie satirică scrisă de George Topârceanu, unul dintre cei mai cunoscuți poeți români ai secolului al XX-lea. Poezia este scrisă într-un stil ironic și satiric, folosind un limbaj ușor și metafore sugestive, care evidențiază ridicolul și ipocrizia oamenilor.

În prima parte a poeziei, autorul ironizează oamenii care se consideră superiori din punct de vedere social, dar care, în realitate, nu au nicio calitate deosebită și nu fac decât să urmeze stereotipurile sociale impuse. Topârceanu îi descrie pe acești oameni ca fiind egocentrici, snobi și vanitoși, care își etalează falsa lor superioritate în fața celor din jur.

În a doua parte a poeziei, autorul ironizează și mai mult această atitudine și comportament, sugerând că aceasta este un simptom al unei societăți lipsite de autenticitate și de valori morale autentice. Topârceanu sugerează că această ipocrizie socială este un obstacol major în calea progresului și a dezvoltării morale a societății.

Poezia se încheie cu o concluzie amară și ironică, sugerând că, în ciuda tuturor ipocriziilor și ridicolului uman, în lume există și oameni buni și autentici, care merită să fie apreciați și recunoscuți pentru valoarea lor.

„Câţi ca voi!” este o poezie satirică care explorează tema ipocriziei și a superficialității sociale, a valorilor morale și a autenticității umane. Topârceanu folosește limbajul ironic și metaforele sugestive pentru a ilustra ridicolul și absurdul comportamentului uman și pentru a sugera necesitatea autenticității și a valorilor morale autentice.

Poezia a devenit una dintre cele mai cunoscute și iubite lucrări ale lui George Topârceanu și este adesea citată și analizată în studiile de literatură română. Aceasta rămâne o lucrare importantă în literatura română, fiind considerată o critică socială și morală actuală într-un mod accesibil și amuzant.

Informații adiționale despre poezii de George Topârceanu

Debutează încă din liceu, la 19 ani. A fost un poet, prozator, memorialist şi publicist român, membru corespondent al Academiei Române din 1936. Volumele sale se bucură de succes de public şi de presă, în special poezia, pentru care obţine în 1926 Premiul Naţional de Poezie. Vezi aici toate operele sale.

Citește tot despre George Topârceanu pe Wikipedia.