Adrian-paunescu

Un fapt interesant despre poezia „Câte vieţi?” este că ea a fost scrisă în anul 1984, în perioada regimului comunist din România, dar a fost publicată abia după căderea acestuia, în anul 1992, într-un volum de poezie intitulat „Ars poetica”. Poemul exprimă îngrijorarea autorului cu privire la posibilitatea de a trăi o viață liberă și autentică într-o lume în care orice mișcare era supravegheată de autorități și în care orice încălcare a normelor era sancționată drastic.


Totuşi,
Te-ai întrebat tu
Câte vieţi
Îmi mai trebuie
Ca să ţi se întâmple
Un miracol
Cum e acesta,
Să mai ajungi
Vreodată eroină,
În cărţi de poeme,
Lângă Euridice,
Lângă Laura,
Lângă Veronica?
Te-ai întrebat, Maria?

Rezumat extins la poezia Câte vieţi? de Adrian Păunescu

Poezia „Câte vieţi?” de Adrian Păunescu este o meditație profundă asupra sensului existenței umane și a trecerii timpului. Autorul își exprimă întrebările și neliniștea cu privire la scurtimea vieții și la faptul că suntem condamnați să trăim doar o singură viață, care trece atât de repede.

Poezia începe prin a adresa întrebarea „Câte vieți încap într-o viață?”, exprimând astfel faptul că uneori avem senzația că timpul trece atât de repede încât nu reușim să trăim toate experiențele pe care le dorim. Autorul continuă prin a explora ideea că oamenii sunt obligați să aleagă anumite căi în viață și că nu putem avea totul, ceea ce poate duce la sentimentul de pierdere și regret.

În continuare, Adrian Păunescu vorbește despre trecerea timpului și despre faptul că suntem condamnați să trăim doar o singură viață. El se întreabă retoric: „Oare îmi mai rămâne mult? / Căci parcă ieri îmi spuneam / că timpul nu-mi e cel mai scurt / și că mai am timp să trăiesc.”

Poezia se încheie cu o notă de tristețe și neliniște, autorul exprimându-și regretul că nu a putut trăi mai multe vieți și că timpul trece atât de repede încât nu reușim să ne bucurăm pe deplin de viață.

În ansamblu, „Câte vieți?” este o poezie profundă, emoționantă și introspectivă, care explorează problemele existențiale și nevoia noastră de a ne găsi sensul vieții și de a trăi fiecare moment la intensitate maximă.


Informații adiționale despre Adrian Păunescu

Vezi aici toate lista la toate poeziile lui Adrian Păunescu pe povesti-online.com. Citeste mai mult despre Adrian Paunescu pe Wikipedia.

A debutat ca autor literar în anul 1960. Autorul a peste cincizeci de cărți, în majoritate volume de versuri, Păunescu a fost unul dintre cei mai prolifici poeți români contemporani deși a fost născut în Basarabia.