Grigore-Alexandrescu

Un fapt interesant despre fabula „Catârul ce-și laudă nobilitatea” de Grigore Alexandrescu este că aceasta a fost inclusă într-o colecție de fabule în limba engleză publicată în anul 1848 de către poetul și filosoful american Ralph Waldo Emerson.

Colecția intitulată „Parnassus: An Anthology of Poetry” a fost una dintre primele antologii de poezie care a inclus opere literare ale scriitorilor români și europeni din secolul al XIX-lea. Emerson a fost impresionat de mesajul moral al fabulei „Catârul ce-și laudă nobilitatea” și a ales să o includă în această colecție de poezie care a fost bine primită de cititorii americani.

În plus, fabula „Catârul ce-și laudă nobilitatea” a fost adaptată în mai multe forme de artă, cum ar fi teatrul, desene animate și ilustrații de carte. Această fabulă a devenit populară în întreaga lume, inspirând oameni de toate vârstele și culturile să fie mai buni și mai autentici în viața lor de zi cu zi.

În concluzie, fabula „Catârul ce-și laudă nobilitatea” de Grigore Alexandrescu este o poveste puternică despre modestie, sinceritate și adevăr. Această fabulă a fost inclusă într-o colecție importantă de poezie americană din secolul al XIX-lea și a fost adaptată în mai multe forme de artă, ceea ce demonstrează popularitatea sa pe termen lung și capacitatea de a inspira și de a captiva imaginația publicului din întreaga lume.


Catârul unui părinte
Cu proastele lui cuvinte
Nobleţea îşi lăuda,
Zicând fără încetare
Că de o virtute mare
Exempluri mumă-sa da,
Că ea a fost la războaie,
Că la cutare bătaie
Singură a biruit,
Şi că l-a ei privire,
Oricare om cu simţire
De tot rămânea uimit;
De aceea se cuvine
Oamenii să i se-nchine,
Domnul catâr socotea;
Şi uitând a sa rea stare,
Părinteasca naintare
La lumină tot scotea.

Dar cum se sfârşi nobleţea?
Când îi veni bătrâneţea.
La râşniţă el fu pus,
Unde, prost, în scăpătare,
De tatăl său, măgar mare,
El aminte şi-a adus.

Rezumat extins la fabula Catârul ce-şi laudă nobilitatea Grigore Alexandrescu

Fabula „Catârul ce-și laudă nobilitatea” de Grigore Alexandrescu este o poveste captivantă care ne învață despre modestie, mândrie și importanța de a fi adevărat cu noi înșine și cu ceilalți.

În această fabulă, catârul este prezentat ca un animal mândru și lăudăros care își atribuie merite și calități care nu îi aparțin. Cu toate acestea, catârul este de fapt un animal obișnuit și obișnuit, care încearcă să se pretindă a fi mai important și mai nobil decât este în realitate.

În cele din urmă, catârul este dezvăluit ca fiind un impostor și este nevoit să recunoască adevărul despre sine. Această fabulă ne învață că modestia și sinceritatea sunt virtuți importante, iar mândria și falsitatea nu duc decât la izolare și nefericire.

De asemenea, fabula „Catârul ce-și laudă nobilitatea” ne amintește că adevărata nobilitate și frumusețe sunt interioare și că nu pot fi cumpărate sau pretinse prin minciună sau exagerare. Este important să fim autentici și să ne acceptăm și iubim așa cum suntem, fără a încerca să ne ascundem sau să ne schimbăm pentru a satisface așteptările altora.

În concluzie, fabula „Catârul ce-și laudă nobilitatea” ne oferă o lecție importantă despre modestie, sinceritate și adevăr. Această fabulă ne încurajează să fim mai buni și mai autentici, să ne acceptăm și iubim pe noi înșine și să nu ne lăsăm copleșiți de mândrie și falsitate.


Informatii Aditionale despre Grigore Alexandrescu

Grigore AlexandrescuPapagalul şi celelalte păsări. Vezi toate poeziile lui Alexandrescu aici