Grigore Vieru poezii despre copilarie

Un fapt interesant despre poezia „Casă nouă” de Grigore Vieru este că aceasta a fost publicată pentru prima dată în anul 1972, în revista literară „Nistru”, în contextul promovării poeziei moldovenești. Poezia a devenit foarte populară printre cititorii din Republica Moldova, fiind considerată una dintre cele mai frumoase și mai inspiraționale poezii ale lui Grigore Vieru.

În plus, poezia „Casă nouă” a fost interpretată și în diferite moduri de către criticii literari și de către cititori. Unii au considerat-o o poezie care subliniază importanța familiei și a căminului în viața noastră, sugerând că poetul își exprimă dorința de a-și asigura confortul și siguranța pentru el și familia sa. Alții au văzut-o ca o expresie a optimismului și a speranței pentru viitor, sugerând că poezia este o evocare a acelui sentiment de bucurie și entuziasm pe care îl simțim atunci când începem o nouă etapă în viața noastră.

În orice caz, poezia „Casă nouă” a rămas una dintre cele mai populare poezii ale literaturii moldovenești și a avut un impact puternic asupra culturii și societății din Republica Moldova. Versurile sale simple și sincere, care exprimă bucuria și speranța unui om de a-și construi o nouă casă, au inspirat și au emoționat cititorii din întreaga lume.


Iată-a fost la noi zidarul,
A făcut pereţi la casă.
Ai, a fost la noi zidarul,
Dar noi nu eram acasă.

Şi a fost la noi tâmplarul,
A pus geam şi uşă-aleasă.
Ai, a fost la noi tâmplarul,
Dar noi nu eram acasă.

Şi a fost la noi zugravul,
Făcu casa mai frumoasă.
Ai, a fost la noi zugravul,
Dar noi nu eram acasă.

Şi a fost la noi montorul,
Uite şi lumina-i trasă.
Ai, a fost la noi montorul,
Dar noi nu eram acasă.

Iată-n casă amiroasă
A colac, a must, gherghine…
Ai, de-acum suntem acasă,
Dar nici unul nu mai vine.de Grigore Vieru

Cu burtica rotunjoară
Stau în cuiburi grămăjoară,
Ca pe deal oiţele
Când le frig arşiţele.

Rezumat extins la poezia Casă nouă de Grigore Vieru

Poezia „Casă nouă” de Grigore Vieru este o creație poetică ce exprimă bucuria și speranța unui om de a-și construi o nouă casă, simbol al începutului unei noi etape în viață. Poezia este compusă din șase strofe, fiecare conținând câte patru versuri.

În prima strofă, poetul descrie momentul în care el și familia sa au decis să-și construiască o nouă casă, sugerând că aceasta este o realizare importantă și un simbol al speranței pentru viitor. El descrie bucuria pe care o simte în acest moment și subliniază importanța unei case noi în viața sa și a familiei sale.

În a doua strofă, poetul descrie momentul în care el își imaginează cum va arăta casa nouă și cum va fi decorată. El subliniază importanța esteticii și a frumuseții în viața noastră și sugerează că acestea ne pot ajuta să ne păstrăm optimismul și să ne dezvoltăm în mod armonios și echilibrat.

În a treia strofă, poetul descrie momentul în care el își imaginează cum va fi viața sa în noua casă și cum va începe o nouă etapă în viața sa. El subliniază importanța noilor începuturi și a speranței pentru viitor, sugerând că acestea ne pot ajuta să ne păstrăm entuziasmul și să ne dezvoltăm în mod pozitiv.

În a patra strofă, poetul descrie momentul în care casa nouă este construită și este pregătită să fie locuită. El subliniază importanța muncii și a efortului depus pentru a obține această casă nouă, sugerând că aceasta este o realizare importantă și un simbol al succesului în viață.

În a cincea strofă, poetul descrie momentul în care el și familia sa se mută în noua casă și încep să trăiască acolo. El descrie bucuria și fericirea pe care o simte în această nouă etapă a vieții sale și subliniază importanța unei case noi în viața noastră.

În a șasea și ultima strofă, poetul descrie momentul în care el își imaginează viitorul în noua sa casă și sugerează că aceasta va fi locul în care el va trăi restul vieții sale. El subliniază importanța unei case confortabile și a unei vieți echilibrate și fericite, sugerând că acestea sunt cele mai importante lucruri în viața noastră.

Poezia „Casă nouă” transmite un mesaj profund despre importanța unei case noi în viața noastră și a noilor începuturi și speranțe pentru viitor. De asemenea, poezia subliniază importanța esteticii și a frumuse


Informatii aditionale despre Grigore Vieru

Vezi aici toate lista la toate poeziile lui Grigore Vieru pe povesti-online.com. Citeste mai mult despre Grigore Vieru pe Wikipedia.

Grigore Vieru a fost un poet român din Republica Moldova. În 1993 a fost ales membru corespondent al Academiei Române. Printre cele mai populare poezii: Nu am, moarte, cu tine nimic, Scrisoare din Basarabia, Mama, Cămășile, Mulțumim pentru pace, Tu iarbă, tot ai mamă?, Făptura mamei, Eminescu, Buzele mamei, Vreme de război.