jean-de-la-fontain-fabule

Una dintre caracteristicile fabulelor lui La Fontaine este de a fi inspirate din lucruri reale și întâmplări cotidiene. În cazul fabulei „Casa lui Socrate”, se spune că autorul a fost inspirat de propria sa casă din satul Château-Thierry, care era construită într-un stil similar cu casa lui Socrate, simplă și modestă. De asemenea, există și o legendă urbană care circulă în Franța conform căreia în zidul casei lui La Fontaine ar fi îngropat un tezaur.


Socrate, marele-nţelept,
De construit se apucase.
Dar cunoscuţii, pe nedrept,
Îi tot găseau mereu ponoase,
Căci oamenii-s croiţi pe prici.
Şi mulţi spuneau că li se pare
Că-s încăperile prea mici,
Când omul e atât de mare!
Socrate le-a răspuns, aici:
– Aşa cum sunt, de-aş fi măcar în stare
Să le ticsesc cu-adevăraţi amici!

Avea dreptate mare Socrate, aşadar.
Mulţi se numesc prieteni şi-n casă îţi apar;
Prietenia însă e lucru foarte rar.

Rezumat extins la fabula Casa lui Socrate de La Fontaine

Fabula „Casa lui Socrate” de La Fontaine își are originea într-o anecdotă a filozofului grec Socrate, care, în fața uriașelor și luxoasele case ale atenienilor, obișnuia să spună că se simte bogat, având nevoie doar de o căsuță modestă pentru a trăi. În fabula lui La Fontaine, Socrate devine protagonistul, iar mesajul moral este că viața simplă și lipsită de lux poate fi mai satisfăcătoare decât cea plină de bogății.

În fabulă, Socrate primește vizita unui aristocrat care vrea să vadă casa celebrului filozof. Când ajunge în fața căsuței modeste a lui Socrate, aristocratul se arată dezamăgit și întreabă unde sunt bogățiile filozofului. Socrate îi răspunde că nu are nevoie de ele, preferând să-și petreacă timpul cu prietenii săi învățând și discutând despre problemele vieții. În final, aristocratul recunoaște că Socrate are o înțelepciune de neprețuit și că ar trebui să urmeze exemplul său.

Fabula subliniază importanța cunoașterii și a unei vieți simple, departe de ostentația și futilitatea bogăției materiale, oferind un mesaj moral puternic despre valoarea învățăturilor și a prieteniei în comparație cu bunurile materiale.

Este important de menționat că fabula este un exemplu al mișcării literare a Iluminismului, care a promovat ideile despre libertate, egalitate și rațiune în Europa secolului al XVIII-lea.

Informatii aditionale Jean de la Fontain

Jean de La Fontaine a fost un poet, dramaturg și prozator francez, membru al Academiei Franceze. A rămas cunoscut în istoria literaturii îndeosebi pentru fabulele sale.

Prin intermediul fabulelor, La Fontaine a criticat moravurile sociale din Franța în timpul absolutismului și a demascat cu mult umor și vervă viciile claselor dominante necruțându-l nici pe rege și nici pe curtenii săi, ca în „Greierele și furnica”, „Corbul și vulpea”, „Lupul și mielul” etc. Eroii din fabulele sale, care aparțin lumii animaliere și regnului vegetal, personificând tipuri și caractere, reprezintă diferite aspecte ale vieții sociale din Franța acelui timp.