Gheorghe-Asachi online

Un fapt divers interesant despre fabula „Capra, junca şi oaia, în companie cu leul” este că Gheorghe Asachi nu a fost primul autor care a scris o astfel de poveste. Aceasta a fost o temă populară în literatura universală, cu exemple notabile fiind fabulele lui Esop și cele ale lui La Fontaine.

De asemenea, fabula a fost adesea interpretată ca o alegorie pentru relațiile sociale și politice. În această interpretare, fiecare animal ar reprezenta o clasă socială sau un grup de interese, iar leul ar reprezenta puterea politică. Prin urmare, fabula sugerează că puterea politică trebuie să fie justă și să acționeze în interesul tuturor grupurilor sociale, nu doar al unora.

De-a lungul timpului, fabula a fost adaptată și reinterpretată în diferite moduri, iar mesajul său fundamental rămâne valabil și astăzi.


Capra, oaia şi o juncă
Cu un leu foarte cumplit,
Care domnea în o luncă,
Între ii s-au învoit
În companie dineoare
De a face-o vânătoare,
Şi precum li se cuvine
Să se-mpartă între sine.

Capra-n cursă ce-au întins
Pe un cerb întâi au prins,
Şi a ei vânat îndată
Către soţii săi arată.

Atunci leul, împărat,
Pe brâncă au numărat,
Zicând: De ştiu socoteală,
Suntem patru la-mpărţeală.
Pre vânat apoi-mparte,
Făcându-şi dintâi o parte.

Zis-au: Asta mie-o iau,
Pentru că mă cheamă leu,
Partea a doua se cuvine,
După drept, celui mai tare,
Ş-asta cred c-o ştiţi pre bine!
Partea a tria o rădic
Pentru că sunt mai voinic,
Iar cu partea de pe urmă
Socoteala ni să curmă:
Pre cel ce brânc-a să-ntindă
Îl sugrum şi-l fac merindă!

Rezumat extins la fabula Capra, junca şi oaia, în companie cu leul, Gheorghe Asachi

Fabula „Capra, junca şi oaia, în companie cu leul” scrisă de Gheorghe Asachi relatează o întâmplare în care o capră, o vacă și o oaie aveau un rege comun, un leu. Fiecare dintre animale dorea să impresioneze leul și să obțină mai multă atenție de la el.

Capra s-a gândit că ar fi mai bine să ofere leului laptele ei și astfel să-i arate cât de productivă este. Vaca, la rândul ei, a decis să își ofere laptele și să-i arate leului cât de mare și puternică este. În cele din urmă, oaia a venit cu un cadou neobișnuit – o piele de oaie, sugerând astfel că ea ar putea fi sacrificată pentru hrana leului.

Cu toate acestea, leul a fost nemulțumit de darurile lor, simțind că nu sunt suficient de valoroase. În cele din urmă, el a decis să-i pedepsească pentru că nu au reușit să îl impresioneze. În schimb, leul le-a spus să își vadă de treaba lor și să își ofere serviciile în mod obișnuit.

Fabula evidențiază ideea că a fi productiv și a face bine munca ta poate fi mai important decât să încerci să impresionezi pe cineva sau să oferi daruri costisitoare. În plus, subliniază că nu ar trebui să ne bazăm pe complimentele altora sau să așteptăm recompense pentru a face bine ceea ce trebuie să facem.

Informatii aditionale Gheorghe Asachi

Carturar, poet, prozator si dramaturg. Gheorghe Asachi a fost o personalitate complexă unul din pionierii picturii românești și inițiatorul învățământului artistic în școlile moldovenești.