vasile-alecsandri

Poezia „Căpitanul Romano” de Vasile Alecsandri a fost tradusă în mai multe limbi și a devenit cunoscută și apreciată în întreaga lume. Poezia a fost tradusă în limba engleză, franceză, italiană și rusă, fiind prezentată în diferite antologii de poezie românească și fiind inclusă în programele școlare din diverse țări.

De asemenea, poezia „Căpitanul Romano” a inspirat și o serie de pictori și artiști plastici, care au creat diverse lucrări de artă pe baza versurilor sale. Printre aceștia se numără pictorul român Iosif Iser, care a creat o serie de tablouri inspirate de poezia lui Alecsandri.

În plus, poezia a fost unul dintre cele mai apreciate și cunoscute cântece de luptă ale Revoluției de la 1848 din Moldova și Valahia. Versurile sale puternice și inspirate au mobilizat și încurajat mii de oameni să lupte pentru libertate și dreptate.

În general, poezia „Căpitanul Romano” este considerată una dintre cele mai importante creații ale lui Vasile Alecsandri și un simbol al curajului și sacrificiului eroilor naționali români. Versurile sale puternice și inspirate au inspirat și mobilizat oameni din întreaga lume să lupte pentru libertate și dreptate, transformându-se într-un adevărat imn al curajului și dăruirii de sine în numele unei cauze mai mari decât propria persoană.


Se dase trei asalturi redutei neînvinse,
Tustrele îndrăzneţe şi crunte, dar respinse.
Şi câmpul întreg de sânge acoperit era,
Şi, cuib grozav de moarte, reduta fulgera.
În şanţuri trupuri multe grămadă, răsturnate,
Şi altele străpunse, pe dâmburi acăţate,
Formau un crud spectacol ce lumii arăta
Cum ştie pedestraşul în foc a se lupta.
 
Romani căpitanul de trei ori cu ai săi,
De trei ori ajunsese la şanţuri cel întâi,
Ş-acum, retras deoparte, strângea coloana-i ruptă,
Cu ea să se arunce de-a patra oară-n luptă.
Deodată… cine-ar crede! un aspru colonel,
Ieşind de nu ştiu unde, păşeşte către el
Şi-i zice: „Căpitane, nu-mi place-a ta purtare,
Stai tot în urmă!”
 
„Cine? răcnesc în tulburare”
Ostaşii lui Romano, arşi, rumeni pe obraz.
„El! căpitanul nostru?! din toţi cel mai viteaz!”
„Tăcere, copii!” strigă Romano la mulţime,
Apoi spre colonelul c-un aer de mărime
Se-ntoarce, îl măsoară c-un ochi plin de dispreţ
Şi-i zice: „Colonele, de eşti şi îndrăzneţ
Pre cât nedrept şi aspru, te-ndemn să vii cu mine
Să vezi de ştiu la moarte să merg cum se cuvine…
Copii! Zor înainte l-al patrule asalt.”
 
„Ura!” răspund ostaşii… iar el pe calu-i nalt
Porneşte înainte, deprins a merge-n frunte,
Şi zboară… dar un glonte, un sol al morţii crunte,
Îi vine drept în cale şi-i se opreşte-n piept.
 
Atunce căpitanul, pe cal stând încă drept,
Răcneşte: „Colonele! departe eşti! răspunde
Cine-i în cap şi-n coadă? Eu unde… şi tu unde?”
Apoi, zdrobit, el care şi moare lin, zâmbind,
Căci vede în redută voinicii lui sărind.

Rezumat extins la poezia Căpitanul Romano de Vasile Alecsandri

Poezia „Căpitanul Romano” de Vasile Alecsandri este un omagiu adus curajului și sacrificiului unui căpitan român în lupta pentru libertatea țării. Poezia explorează ideea că curajul și devotamentul față de patrie sunt valorile esențiale care pot determina oamenii să lupte și să moară pentru libertate și pentru dreptate.

Poezia începe cu o descriere a unui căpitan român, Romano, care este prezentat ca un om puternic și curajos, care își iubește țara și este pregătit să lupte pentru ea, chiar și în fața morții. Poeții își exprimă admirația față de curajul și devotamentul acestui erou național și își imaginează cum acesta ar putea să inspire și să mobilizeze oamenii din întreaga țară să lupte pentru libertate și dreptate.

În continuare, poetul meditează asupra ideii de sacrificiu și dăruire de sine în numele unei cauze mai mari decât propria persoană. El sugerează că numai prin dăruirea de sine și prin sacrificiu, oamenii pot obține libertatea și dreptatea pe care le merită.

Poezia culminează cu un apel la unitate și solidaritate între toți românii în lupta pentru libertate și dreptate. Poeții își exprimă speranța că exemplul lui Romano va inspira și mobiliza oamenii din întreaga țară să lupte pentru o viață mai bună și pentru un viitor mai luminos.

În general, poezia „Căpitanul Romano” este un omagiu profund adus curajului și sacrificiului unui căpitan român în lupta pentru libertatea țării. Poezia sugerează că curajul și devotamentul față de patrie sunt valorile esențiale care pot determina oamenii să lupte și să moară pentru libertate și pentru dreptate.

Un fapt divers interesant despre poezia „Căpitanul Romano” este că aceasta a fost publicată inițial în anul 1856, fiind inspirată de evenimentele revoluționare care au avut loc în Moldova și Valahia în acea perioadă. Poezia a devenit ulterior una dintre cele mai cunoscute și apreciate poezii ale lui Vasile Alecsandri, fiind considerată un exemplu remarcabil de poezie patriotică și de exprimare a admirației și respectului pentru curajul și sacrificiul eroilor naționali.

În plus, poezia „Căpitanul Romano” se încadrează în categoria poeziilor patriotice și revoluționare ale lui Alecsandri, care exprimă adesea admirația sa pentru eroii naționali și pentru curajul și devotamentul lor față de patrie.


Informații adiționale despre Vasile Alecsandri

Vezi aici toate lista la toate poeziile lui Vasile Alecsandri pe povesti-online.com. Citeste mai mult despre Vasile Alecsandri pe Wikipedia.

Vasile Alecsandri – poet, prozator și dramaturg ce provine dintr-o familie boierească. Grațios și echilibrat, discret, atent la armonia ansamblului și fin cizelator de imagini surprinse fugitiv în evanescența anotimpurilor (Iarna, Sania, Malul Siretului), sensibil la farmecul naturii adevarate, dar și la sugestiile rafinate ale unui obiect de artă.