Un fapt interesant despre poezia „Canțonetă napolitană” de Vasile Alecsandri este că ea a fost tradusă în mai multe limbi străine, printre care franceză, italiană și engleză. Traducerile au fost realizate de diverși traducători și poeți, iar poezia a devenit cunoscută și apreciată în întreaga lume pentru frumusețea sa și pentru mesajul universal al iubirii. De asemenea, poezia a inspirat mulți muzicieni și compozitori care au creat melodii și cântece pe baza ei, ceea ce demonstrează impactul și popularitatea ei durabile.
Când vântul se scoală
Turbat, şi răscoală
A mărilor val,
Pescarul s-opreşte,
La valuri priveşte
Şi cântă pe mal.
Ca dânsul de rele,
De viscole grele.
Departe să fim.
L-a mării talazuri,
L-a vieţii necazuri
Ca el să privim.
Junia ne-nvaţă
Să trecem în viaţa
Ca paserea-n zbor,
Cu fruntea-n lumină,
Cu inima plină
De dulce amor.
Deci fie pe mare
Furtună, turbare.
Şi-n viaţă amar,
Noi, veseli pe maluri,
Să râdem de valuri
Ca bietul pescar!
Rezumat extins la poezia Canţonetă napolitană de Vasile Alecsandri
Poezia „Canțonetă napolitană” de Vasile Alecsandri este un cântec de dragoste care exprimă sentimentele intense ale unui bărbat către o femeie din Napoli. Poezia descrie peisajul pitoresc al orașului și atmosfera romantică a serii, în timp ce protagonistul se gândește la persoana iubită și își exprimă dorința de a fi alături de ea.
Poezia începe cu o descriere a orașului Napoli, cu „golful său adânc” și „casa de aur” a soarelui apus. Protagonistul își exprimă admirația pentru frumusețea naturală a orașului, dar spune că frumusețea femeii iubite este mai presus de toate. El își amintește de momentul în care a întâlnit-o prima dată și cum a fost cucerit de farmecul ei.
În continuare, protagonistul exprimă dorința de a fi alături de iubita sa, sub clar de lună, pentru a-i declara din nou dragostea și pentru a-i arăta cât de mult o iubește. El spune că ea este „stelărița” care îi luminează calea și că, fără ea, viața sa este goală și fără sens.
Poezia se încheie cu protagonistul exprimându-și speranța că Dumnezeu îi va îndeplini dorința de a fi alături de femeia iubită și de a trăi împreună fericirea iubirii.
În general, „Canțonetă napolitană” este o poezie romantică și senzuală care evocă frumusețea orașului Napoli și a iubirii dintre doi oameni. Este o expresie a pasiunii și a dorinței de a fi alături de persoana iubită, indiferent de obstacolele care pot apărea pe calea iubirii.
Informații adiționale despre Vasile Alecsandri
Vezi aici toate lista la toate poeziile lui Vasile Alecsandri pe povesti-online.com. Citeste mai mult despre Vasile Alecsandri pe Wikipedia.
Vasile Alecsandri – poet, prozator și dramaturg ce provine dintr-o familie boierească. Grațios și echilibrat, discret, atent la armonia ansamblului și fin cizelator de imagini surprinse fugitiv în evanescența anotimpurilor (Iarna, Sania, Malul Siretului), sensibil la farmecul naturii adevarate, dar și la sugestiile rafinate ale unui obiect de artă.
Ce influenta a avut poezia Canţonetă napolitană de Vasile Alecsandri
Poezia „Canţonetă napolitană” de Vasile Alecsandri este una dintre creațiile sale mai puțin cunoscute, dar totuși a adus contribuții la literatura română. În ceea ce privește influența sa, acest poem a avut un impact mai limitat în comparație cu alte opere ale sale, dar poate fi evidențiat următorul:
- Experimentarea stilistică: „Canţonetă napolitană” reprezintă o încercare a lui Alecsandri de a imita și adapta în limba română stilul și temele muzicii napolitane, ceea ce a constituit o experiență interesantă în dezvoltarea sa ca poet.
- Diversificarea tematicii: Prin compoziția acestei poezii, Alecsandri a demonstrat versatilitatea sa ca poet, explorând și alte teme decât cele tradiționale ale creațiilor sale.
- Impactul asupra sensibilității romantice: Deși nu a avut un impact major în sine, „Canţonetă napolitană” a contribuit la dezvoltarea generală a sensibilității romantice în literatura română din secolul al XIX-lea.
În ansamblu, influența poeziei „Canţonetă napolitană” de Vasile Alecsandri poate fi considerată mai modestă în comparație cu alte opere ale sale, dar reprezintă totuși o parte a diversității și a explorărilor poetice ale autorului în perioada sa romantică.