Toate poeziile lui Lucian Blaga


Un fapt interesant despre poezia „Cântecul vârstelor” de Lucian Blaga este că aceasta face parte din ciclul său de poezii intitulat „Cântecul cosmosului,” în care autorul explorează relația dintre om și univers. Poezia este una dintre cele mai cunoscute și apreciate lucrări ale lui Blaga și a fost publicată pentru prima dată în 1927 în volumul „La curțile dorului.”

„Cântecul vârstelor” este un poem impresionant care exprimă o viziune cosmică a timpului și a existenței umane. În poezie, Blaga prezintă o perspectivă a vieții umane ca parte a unui ciclu cosmic nesfârșit, în care indivizii trec prin diferite etape ale vieții, asemenea planetelor care își urmează orbitele.

Dragostele mele bune
cum le-a măcinat pământul!
Cum pieriră pe sub iarbă
frumuseţea şi cuvântul!
Dragostele mele rele,
câte au căzut şi ele!
Dragostele bune, rele,
ce-a rămas sub glii din ele?
Ţărâna numai şi inele.

Rezumat extins la poezia Cântecul vârstelor de Lucian Blaga

„Poezia „Cântecul vârstelor” de Lucian Blaga este o explorare profundă și filozofică a ciclului vieții umane în contextul cosmic. Autorul prezintă o viziune a timpului și a existenței umane ca parte integrantă a universului. În poezie, Blaga folosește imagini și simboluri puternice pentru a ilustra această perspectivă cosmică.

Poezia începe prin a descrie viața umană ca pe un ciclu infinit de vârste, similar cu mișcarea planetelor pe orbita lor. Fiecare etapă a vieții este asemănată cu o planetă care își urmează traiectoria în cosmos. Autorul sugerează că există o ordine și o armonie în acest ciclu cosmic, iar fiecare vârstă are un scop și o semnificație în cadrul întregului univers.

Informații adiționale despre poeziile de Lucian Blaga

Vezi aici toate lista la toate poeziile lui Lucian Blaga pe povesti-online.com. Citește mai mult despre Lucian Blaga pe Wikipedia.

A debutat în ziarele arădene Tribuna, cu poezia Pe țărm (1910), și în ziarul Românul (sub semnătura Ion Albu), cu studiul Reflecții asupra intuiției lui Bergson (1914). După moartea tatălui, familia se mută la Sebeș în 1909.