Grigore-Alexandrescu

Un fapt interesant despre poezia „Cântecul soldatului” de Grigore Alexandrescu este că aceasta a fost inspirată de viața reală a soldaților din armata română de la mijlocul secolului al XIX-lea. În acea perioadă, majoritatea soldaților erau recrutați din rândurile țăranilor și erau adesea obligați să servească în armată pentru o perioadă de mai mulți ani. Viața de soldat era adesea grea și periculoasă, iar mulți soldați se îmbolnăveau sau mureau în timpul serviciului militar.

Deși poezia lui Alexandrescu are un ton comic și optimist, ea oferă totuși o imagine realistă a vieții soldaților din acea perioadă și arată că aceștia își găseau adesea refugiul în cântec și muzică.

„Cântecul soldatului” a fost și continuă să fie una dintre cele mai populare poezii ale lui Alexandrescu, fiind frecvent inclusă în antologii și manuale școlare. În plus, poezia a fost adaptată pentru diferite interpretări muzicale, atât în România, cât și în alte țări din lume.


Pe câmpul României
Trompeta când rasună,
La glasul datoriei
Oştirea se adună.

Şi steagul o umbreşte,
Şi arma-le luceşte,
Şi inimile-n piepturi
Bat repede, voios.

De nici un fel de vreme
Soldatul nu se teme,
Deviza-i e credința
Şi suflet curajos.

Când bolta din tărie
De nori se încunună,
Pe munți şi pe câmpie
Când fulgeră şi tună,

Soldatu-naintează,
Şi marşul său urmează,
De mişia sa mândru,
Nu cată înapoi.

El legea împlineşte,
Şi țara-şi ocroteşte,
E totdeauna gata,
În pace şi-n război.

În astă lume mare
Oriunde soarta-l duce,
Viața-i schimbatoare
Plăceri cu ea aduce.

Apoi când totul trece,
Când bate ceasul rece,
De frații săi de arme
Măreț e-nmormântat;

El vesel viețuieşte
Şi moare bărbăteşte,
Căci astfel este traiul
Şi moartea de soldat.

Rezumat extins la poezia Cântecul soldatului de Grigore Alexandrescu

„Cântecul soldatului” este o poezie a lui Grigore Alexandrescu, publicată în anul 1850. Poezia este scrisă într-un stil popular, cu un ritm alert și versuri simpliste, ceea ce îi conferă o notă comică și o face foarte populară.

Poezia descrie povestea unui soldat care își începe ziua printr-o serie de activități militare, precum alinierea la ordine sau marsul pe câmp. În ciuda faptului că viața de soldat este uneori grea, personajul se simte împlinit și își găsește fericirea în muzică și cântec.

De-a lungul poeziei, se conturează un contrast între viața obișnuită a soldatului și natura lui sensibilă, care apreciază frumusețea și bucuria din jurul său. Într-un final, soldatul se simte atât de încântat de cântecul său, încât îi invită pe toți cei din jur să se alăture și să cânte împreună.

„Cântecul soldatului” este o poezie care transmite un mesaj de optimism și bucurie, în ciuda greutăților vieții de soldat. În mod similar, poezia sugerează și că fericirea se găsește în lucrurile simple și că aceasta poate fi împărtășită cu ceilalți prin intermediul muzicii și cântecului.

În concluzie, „Cântecul soldatului” de Grigore Alexandrescu este o poezie populară, plină de ritm și umor, care transmite un mesaj pozitiv și încurajator. Prin intermediul personajului soldatului, poetul sugerează că fericirea și bucuria pot fi găsite în lucrurile simple și că acestea pot fi împărtășite cu ceilalți prin intermediul muzicii și cântecului.


Informatii Aditionale despre Grigore Alexandrescu

Grigore AlexandrescuPapagalul şi celelalte păsări. Vezi toate poeziile lui Alexandrescu aici

Ce influenta a avut poezia Cântecul soldatului de Grigore Alexandrescu

„Poezia „Cântecul soldatului” de Grigore Alexandrescu nu este o operă cunoscută în literatura română. Este posibil să fi făcut o confuzie sau să fi greșit numele poetului sau al poeziei. Grigore Alexandrescu este un poet român notabil pentru lucrări precum „Fabulele” și „Plângerea unei cruci.” Dacă doriți informații despre o altă operă sau autor specific, vă rog să specificați numele corect pentru a vă oferi informațiile corecte despre influența acelei opere.”