vasile-alecsandri

Un fapt interesant despre poezia „Cântecul plugarului” de Vasile Alecsandri este că a fost inclusă în manualul de limba și literatura română pentru clasa a V-a din Republica Moldova. Această poezie este una dintre cele mai cunoscute și mai importante creații ale lui Alecsandri, și este un exemplu clasic de poezie românească ce reflectă viața și munca plugarului în mediul rural.

În plus, această poezie a fost interpretată și pusă în scenă de către mulți actori și artiști români, fiind inclusă în diferite producții teatrale și cinematografice, ceea ce demonstrează faptul că această creație literară este apreciată și valorizată de publicul larg.


Ardă-te-ar focul, pământ,
Şi te-ar bate Domnul sfânt!
Căci îmi eşti duşman cumplit!
Ce-am semănat n-a ieşit.
Semănat-am grâu de vară,
A ieşit numai negară.
Semănat-am orz, ovăs,
A ieşit mohor de şes.
Semănat-am păpuşoi,
A ieşit iarbă-n fuşoi.
Stau în câmp şi mă gândesc.

Cu ce o să vieţuiesc?
N-am leţcaie la chimir
Să mă pot plăti de bir,
Şi de foi, şi de soldat,
Şi de Iuda blestemat.
Vai şi-amar de biet român
Când e domnul rău stăpân!
N-are loc în ţara lui
Şi-i ca pleava câmpului!

Rezumat extins la poezia Cântecul plugarului de Vasile Alecsandri

Poezia „Cântecul plugarului” de Vasile Alecsandri este o meditație poetică asupra vieții și a muncii plugarului, care își cântă durerile și bucuriile în timp ce lucrează.

Poezia începe cu o descriere a peisajului rural și a munților, sugerând că plugarul este o parte integrantă a acestui peisaj și a vieții în general. Autorul vorbește despre cum plugarul își cântă durerile și bucuriile în timp ce lucrează, sugerând că acesta este un simbol al forței și al perseverenței umane.

El continuă prin a face o legătură între muncă și viață, sugerând că munca este o parte esențială a existenței noastre și că este important să o facem cu dăruire și pasiune. Poezia vorbește despre cât de importantă este munca pentru plugar și cum aceasta îi oferă un scop și un sens în viață.

În final, poetul ajunge la concluzia că viața este un dar neprețuit și că trebuie să fim recunoscători pentru fiecare moment pe care îl avem. El subliniază faptul că este important să ne bucurăm de frumusețea și de armonia vieții, și să ne amintim mereu că muncă este ceea ce ne dă forța și sensul în existență.

În ansamblu, poezia „Cântecul plugarului” este o meditație profundă asupra vieții și a muncii plugarului. Poezia este plină de simboluri și metafore, iar mesajul său este unul de recunoștință și de contemplare asupra existenței noastre.


Informații adiționale despre Vasile Alecsandri

Vezi aici toate lista la toate poeziile lui Vasile Alecsandri pe povesti-online.com. Citeste mai mult despre Vasile Alecsandri pe Wikipedia.

Vasile Alecsandri – poet, prozator și dramaturg ce provine dintr-o familie boierească. Grațios și echilibrat, discret, atent la armonia ansamblului și fin cizelator de imagini surprinse fugitiv în evanescența anotimpurilor (Iarna, Sania, Malul Siretului), sensibil la farmecul naturii adevarate, dar și la sugestiile rafinate ale unui obiect de artă.