Grigore Vieru poezii despre copilarie

Un fapt interesant despre poezia „Cântecul mamei” de Grigore Vieru este că a fost publicată pentru prima dată în anul 1970 în volumul său de poezii intitulat „Flori de mucigai”. Această poezie a devenit una dintre cele mai cunoscute și apreciate poezii ale lui Vieru și a fost inclusă în diverse antologii și cărți de poezie.

Poezia a fost adesea interpretată ca un simbol al iubirii necondiționate a unei mame față de copilul său și a fost considerată una dintre cele mai frumoase și emoționante poezii despre dragoste maternă scrise în limba română. Astăzi, poezia este încă studiată în școli și universități din România și Republica Moldova și este considerată o capodoperă a literaturii românești și moldovenești.


Nu-mi lua cercei şi salbe,
Că de-amu am plete albe.

Nu-mi lua năfrămi străine,
Că de-amu eu nu văd bine.

Rochie nu-mi lua de lână,
Că de-amu eu sunt bătrână.

Încălţări nu-mi mai alege,
Că de-amu eu nu pot merge.

Ia-i mai bine norei, lasă,
Că ea-i tânără, frumoasă,

Iar eu, fiule-s bătrână,
Cine m-o vedea-n ţărână?!

Rezumat extins la poezia Cântecul mamei de Grigore Vieru

„Cântecul mamei” de Grigore Vieru este o poezie emoționantă despre iubirea unei mame față de copilul său. Această poezie este compusă dintr-o singură strofă de zece versuri și este scrisă într-un stil simplu și direct.

În poezie, Vieru exprimă iubirea inepuizabilă a unei mame față de copilul ei. El folosește imagini poetice puternice pentru a ilustra această iubire, precum imagini ale unei mame care își leagănă copilul, îl mângâie și îi cântă. Aceste imagini transpun într-un mod emoționant legătura unică dintre o mamă și copilul ei.

Vieru vorbește despre iubirea mamei ca fiind una necondiționată, care nu depinde de comportamentul sau acțiunile copilului său. El afirmă că această iubire este un dar divin și că nu poate fi comparată cu nimic altceva în lume.

În concluzie, poezia „Cântecul mamei” de Grigore Vieru este o creație lirică profundă, care exprimă într-un mod emoționant iubirea inepuizabilă a unei mame față de copilul său. Poezia transmite un mesaj puternic despre importanța de a iubi și a fi iubit și despre legătura unică dintre o mamă și copilul ei. Stilul său poetic, plin de imagistică puternică și de stil direct, face din această poezie o capodoperă a literaturii românești și o creație lirică care rămâne relevantă și emoționantă și astăzi.


Informatii aditionale despre Grigore Vieru

Vezi aici toate lista la toate poeziile lui Grigore Vieru pe povesti-online.com. Citeste mai mult despre Grigore Vieru pe Wikipedia.

Grigore Vieru a fost un poet român din Republica Moldova. În 1993 a fost ales membru corespondent al Academiei Române. Printre cele mai populare poezii: Nu am, moarte, cu tine nimic, Scrisoare din Basarabia, Mama, Cămășile, Mulțumim pentru pace, Tu iarbă, tot ai mamă?, Făptura mamei, Eminescu, Buzele mamei, Vreme de război.