vasile-alecsandri

Un fapt interesant despre poezia „Cântecul ginţii latine” de Vasile Alecsandri este că aceasta a fost compusă în perioada în care autorul se afla în Franța, unde a studiat la École des Beaux-Arts din Paris și a intrat în contact cu cultura și civilizația franceză.

Poezia a fost inspirată de dragostea lui Alecsandri pentru istoria și cultura românească, dar și de influențele culturale pe care le-a experimentat în timpul șederii sale în Franța. De asemenea, poezia reprezintă un apel la trezirea conștiinței naționale și la aprecierea valorilor și tradițiilor românești, într-o perioadă în care poporul român se confrunta cu probleme legate de dominația străină.

„Cântecul ginţii latine” este una dintre cele mai cunoscute și apreciate poezii ale lui Vasile Alecsandri, fiind inclusă în multe antologii de literatură română și fiind adesea studiată în școli și universități. Poezia este un simbol al luptei pentru identitatea națională și al aprecierii valorilor și tradițiilor poporului român, reprezentând un reper important în istoria și cultura românească.


Latina gintă e regină
Între-ale lumii ginţi mari;
Ea poartă-n frunte-o stea divină
Lucind prin timpii seculari.
Menirea ei tot înainte
Măreţ îndreaptă paşii săi.
Ea merge-n capul altor ginţi
Vărsând lumină-n urma ei.
 
Latina gintă e virgină,
Cu farmec dulce, răpitor;
Străinu-n cale-i se înclină
Şi pe genunchi cade cu dor.
Frumoasă, vie, zâmbitoare,
Sub cer senin, în aer cald,
Ea se mirează-n splendid soare,
Se scaldă-n mare de smarald.
 
Latina gintă are parte
De-ale pământului comori
Şi mult voios ea le împarte
Cu celelalte-a ei surori.
Dar e teribilă-n mânie
Când braţul ei liberator
Loveşte-n cruda tiranie
Şi luptă pentru-al său onor.
 
În ziua cea de judecată,
Când faţă-n cer cu Domnul sfânt
Latina gintă-a fi-ntrebată
Ce a făcut pe-acest pământ?
Ea va răspunde sus şi tare:
„O! Doamne, în lume cât am stat,
În ochii săi plini de-admirare
Pe tine te-am reprezentat!

Rezumat extins la poezia Cântecul ginţii latine de Vasile Alecsandri

„Cântecul ginţii latine” este o poezie a poetului român Vasile Alecsandri, publicată în 1844, care explorează tema originilor și a identității naționale.

În poezie, autorul evocă imaginea unui popor aflat sub dominația unui stăpânitor străin, care își caută identitatea și originea. El afirmă că poporul român este unul dintre cele mai vechi și mai importante popoare ale lumii, care a avut un rol semnificativ în formarea culturii și civilizației europene.

Autorul subliniază importanța păstrării și aprecierii valorilor și tradițiilor poporului român, sugerând că acestea sunt esențiale pentru definirea identității naționale și a originilor poporului. El afirmă că poporul român are o istorie bogată și o cultură valoroasă, care trebuie să fie studiată și apreciată pentru a ne înțelege mai bine pe noi înșine și pe lumea în care trăim.

În finalul poeziei, autorul își exprimă mândria și dragostea pentru poporul român, afirmând că acesta este un popor puternic și valoros, care trebuie să-și păstreze identitatea și să-și aprecieze originile și tradițiile. El sugerează că cunoașterea și aprecierea istoriei și culturii poporului român este esențială pentru a înțelege și a valorifica resursele și potențialul său.

„Cântecul ginţii latine” este considerată una dintre cele mai reprezentative poezii ale lui Vasile Alecsandri, fiind adesea studiată în școli și universități. Poezia este un apel la aprecierea și păstrarea valorilor și tradițiilor poporului român, dar și o evocare a importanței istoriei și culturii în definirea identității naționale și a originilor noastre.


Informații adiționale despre Vasile Alecsandri

Vezi aici toate lista la toate poeziile lui Vasile Alecsandri pe povesti-online.com. Citeste mai mult despre Vasile Alecsandri pe Wikipedia.

Vasile Alecsandri – poet, prozator și dramaturg ce provine dintr-o familie boierească. Grațios și echilibrat, discret, atent la armonia ansamblului și fin cizelator de imagini surprinse fugitiv în evanescența anotimpurilor (Iarna, Sania, Malul Siretului), sensibil la farmecul naturii adevarate, dar și la sugestiile rafinate ale unui obiect de artă.

Ce influenta a avut poezia Cântecul ginţii latine de Vasile Alecsandri