vasile-alecsandri

Un fapt interesant despre „Cântecul gintei latine” de Vasile Alecsandri este că aceasta a fost scrisă în perioada de început a carierei literare a poetului, în anul 1847, și a fost inclusă în prima sa carte de versuri intitulată „Doine și lăcrimioare”. Poezia a fost considerată una dintre cele mai bune creații ale lui Alecsandri, fiind apreciată pentru simplitatea și forța expresiei, dar și pentru mesajul său profund și emoționant.

De-a lungul timpului, „Cântecul gintei latine” a fost interpretată și de către alți artiști și interpreți, fiind inclusă în diferite compilații muzicale și culturale. De asemenea, poezia a fost adaptată în mai multe versiuni de teatru și operă, fiind astfel transpusă în diferite forme artistice. Aceasta demonstrează importanța și influența poeziei în cultura și literatura română, precum și capacitatea acesteia de a inspira și de a stimula imaginația și creativitatea artistelor și interpreților de diferite genuri.


Latina gintă e regină
Între-ale lumii ginte mari;
Ea poartă-n frunte-o stea divină
Lucind prin timpii seculari.

Menirea ei tot înainte
Măreţ îndreaptă paşii săi.
Ea merge-n capul altor ginte
Vărsând lumină-n urma ei.

Latina gintă e vergină,
Cu farmec dulce, răpitor;
Străinu-n cale-i se înclină
Şi pe genunchi cade cu dor.
Frumoasă, vie, zâmbitoare,
Sub cer senin, în aer cald,
Ea se mirează-n splendid soare,
Se scaldă-n mare de smarald.

Latina gintă are parte
De-ale pământului comori
Şi mult voios ea le împarte
Cu celelalte-a ei surori.
Dar e teribilă-n mânie
Când braţul ei liberator
Loveşte-n cruda tiranie
Şi luptă pentru-al său onor.

În ziua cea de judecată,
Când faţă-n cer cu Domnul sfânt
Latina gintă-a fi-ntrebată
Ce a făcut pe-acest pământ?
Ea va răspunde sus şi tare:
„O! Doamne,-n lume cât am stat,
În ochii săi plini de-admirare
Pe tine te-am reprezentat!”

Rezumat extins la poezia Cântecul gintei latine de Vasile Alecsandri

„Cântecul gintei latine” este o poezie de Vasile Alecsandri ce descrie trecutul strălucit al poporului latin, cu referințe la cultura și civilizația Romei antice. Poezia este scrisă în versuri libere, iar tonul ei este solemn și măreț, cu un accent pus pe valorile și realizările poporului latin.

Poezia începe cu o descriere a valorilor și a realizărilor poporului latin, ce a cucerit lumea cu forța și cu cultura sa, construind cetăți și aducând lumii progres și civilizație. Alecsandri face referire la istoria antică, evidențiind importanța și influența Romei asupra lumii cunoscute din acea perioadă.

În continuare, poetul descrie cu mândrie și admirație marile personalități ale Romei, precum Caesar și Cicero, care au fost responsabili pentru înflorirea culturii și civilizației romane, dar și pentru apărarea și extinderea teritoriilor romane. Alecsandri folosește metafore sugestive pentru a sublinia măreția și noblețea acestor personalități, evocându-le ca fiind „vulturi” și „sfinti”.

Poezia încheie cu o referire la gloria și la splendoarea Romei antice, care a inspirat și a influențat cultura și civilizația europeană. Poetul evocă cu nostalgie și admirație acele vremuri îndepărtate, sugerând că poporul latin a lăsat o amprentă profundă în istoria lumii și a influențat evoluția omenirii.

În ansamblu, „Cântecul gintei latine” este o poezie ce exprimă admirația și mândria față de valorile și realizările poporului latin și a Romei antice. Prin metaforele sugestive și prin descrierea solemnă și măreață, Vasile Alecsandri reușește să transmită un sentiment de respect și de admirație față de cultura și civilizația română, sugerând astfel importanța și influența acesteia în lumea de astăzi.


Informații adiționale despre Vasile Alecsandri

Vezi aici toate lista la toate poeziile lui Vasile Alecsandri pe povesti-online.com. Citeste mai mult despre Vasile Alecsandri pe Wikipedia.

Vasile Alecsandri – poet, prozator și dramaturg ce provine dintr-o familie boierească. Grațios și echilibrat, discret, atent la armonia ansamblului și fin cizelator de imagini surprinse fugitiv în evanescența anotimpurilor (Iarna, Sania, Malul Siretului), sensibil la farmecul naturii adevarate, dar și la sugestiile rafinate ale unui obiect de artă.