vasile-alecsandri

Un fapt interesant despre poezia „Cântecul călugărului” de Vasile Alecsandri este că aceasta a fost scrisă într-o perioadă în care poetul însuși era atras de viața monahală și se gândea să devină călugăr. În ciuda faptului că Alecsandri a rămas un om al lumii și nu s-a călugărit niciodată, poezia reflectă pasiunea și interesul său față de viața religioasă și față de căutarea spirituală.

De asemenea, poezia a fost interpretată într-o cheie simbolică, sugerând că dorința de a căuta liniștea și pacea interioară nu se limitează doar la viața monahală, ci poate fi găsită și în alte aspecte ale vieții. Autorul subliniază importanța căutării spirituale și a găsirii unui echilibru între lumea materială și lumea spirituală, pentru a putea găsi adevărata fericire și înțelegere a vieții.

Poezia „Cântecul călugărului” este una dintre cele mai populare și iubite creații ale lui Vasile Alecsandri, fiind considerată o capodoperă a literaturii române și a poeziei universale. Versurile sale pline de înțelepciune și de simbolism au inspirat și au impresionat oameni din toate colțurile lumii, reușind să ofere o perspectivă profundă asupra umanității și asupra căutării spirituale.


Arză-te focul, pădure,
Ş-ai cădea sub o secure!
Arde-ar lemnele din tine
Cum arde inima-n mine,
Să-mi fac drum până la vecine,
Şi de sus, din mănăstire,
Unde zac în părăsire,
Să văd cârduri de copile
Care mă sfârşesc de zile,
Şi să văd pe draga mea
Care m-am iubit cu ea
În copilăria mea.
N-ar avea loc în pământ
Şi l-ar bate Domnul sfânt
Cine m-a călugărit
Şi de ea m-a despărţit!
Eu n-am fost de pustnicie,
Căci am fost de voinicie,
Nici am fost de mănăstire,
Ci de lume cu iubire,
Că mă-nchin pe la icoane
Cu ochii pe la cucoane,
Şi citesc, întorc la file
Cu ochii pe la copile.
Unde văd o fată mare,
Rasa-mi tremură-n spinare,
Unde văd puicuţa mea,
Zboară sufletu-mi la ea
Ca roiul la floricea!

Rezumat extins la poezia Cântecul călugărului de Vasile Alecsandri

„Cântecul călugărului” este o poezie a poetului român Vasile Alecsandri, publicată în 1853, care exprimă dorința de a părăsi lumea materială și de a căuta liniștea și pacea interioară în viața monahală.

În poezie, autorul evocă imaginea unui călugăr care își lasă în urmă toate bogățiile și plăcerile lumii, pentru a căuta în schimb pacea și fericirea în viața religioasă. El afirmă că lumea materială este trecătoare și că doar în viața monahală se poate găsi adevărata fericire și liniște interioară.

Autorul descrie viața călugărului ca fiind una plină de rugăciune și meditație, în care acesta își îndreaptă toate gândurile și acțiunile către Dumnezeu. El sugerează că viața monahală este una dintre cele mai valoroase și mai importante alegeri pe care le poate face un om, fiind o cale spre adevărata înțelegere și eliberare.

În finalul poeziei, autorul afirmă că viața monahală este o alegere dificilă, dar una esențială pentru a găsi pacea și fericirea în viață. El sugerează că această căutare este una care trebuie să fie făcută de fiecare om, indiferent de situația sa materială sau socială.

„Cântecul călugărului” este considerată una dintre cele mai reprezentative poezii ale lui Vasile Alecsandri, fiind inclusă în multe antologii de literatură română și fiind adesea studiată în școli și universități. Poezia este un omagiu adus căutării spirituale și căii monahale, dar și o evocare a importanței valorilor religioase și a liniștii interioare.


Informații adiționale despre Vasile Alecsandri

Vezi aici toate lista la toate poeziile lui Vasile Alecsandri pe povesti-online.com. Citeste mai mult despre Vasile Alecsandri pe Wikipedia.

Vasile Alecsandri – poet, prozator și dramaturg ce provine dintr-o familie boierească. Grațios și echilibrat, discret, atent la armonia ansamblului și fin cizelator de imagini surprinse fugitiv în evanescența anotimpurilor (Iarna, Sania, Malul Siretului), sensibil la farmecul naturii adevarate, dar și la sugestiile rafinate ale unui obiect de artă.