Toate poeziile lui Lucian Blaga

Un fapt interesant despre poezia „Cântec sub stele” de Lucian Blaga este că aceasta face parte din volumul său „Poemele luminii,” publicat în 1919. Acest volum este considerat una dintre cele mai importante colecții de poezii ale lui Blaga și a marcat debutul său în literatura română.

„Cântec sub stele” este una dintre poeziile din acest volum care explorează tema naturii și a relației omului cu universul. În poem, poetul se află sub cerul înstelat și contemplă misterul și frumusețea nopții. El meditează asupra sensului vieții și al existenței umane în contextul infinitului cosmic.

Cu alesături de aur
Timpul curge prin albastru.
Jinduiesc la câte-un astru
Răsărit ca o ispită
Peste-amurgul meu de-o clipă,
Peste basmul în risipă.

Curge timpul prin înalturi
Astru poartă lângă astru,
Răzbunându-mă-n albastru.
Visul, aur prins în palme
Ca nisipurile-n ape,
Ca nisipurile-n ape
Trebuie să-l las să-mi scape.

Rezumat extins la poezia Cântec sub stele de Lucian Blaga

Poezia „Cântec sub stele” de Lucian Blaga este o lucrare profundă care explorează conexiunea omului cu universul și cu misterul nopții stelate. Aceasta face parte din colecția sa „Poemele luminii,” publicată în 1919, și a reprezentat debutul său literar notabil.

În poezie, poetul se găsește sub cerul înstelat și contemplă frumusețea și vastitatea universului de deasupra sa. El se simte captivat de lumina stelelor și de taina nopții. Versurile sale transmit o meditație profundă asupra existenței umane în fața infinitului cosmic și a misterelor sale.

Blaga folosește un limbaj poetic bogat și imagini evocatoare pentru a transmite profunditatea contemplației sale. El pune în discuție întrebări legate de sensul vieții, de locul nostru în univers și de conexiunea noastră cu divinul. Poezia sugerează că sub cerul înstelat, omul devine conștient de fragilitatea și efemeritatea sa în comparație cu eternitatea universului.

„Cântec sub stele” este o poezie filozofică și meditativă care ilustrează capacitatea lui Lucian Blaga de a aborda teme profunde și universale în creația sa poetică. Aceasta rămâne una dintre operele semnificative ale lui Blaga și continuă să fie studiată și apreciată pentru modul în care transmite misterul și splendoarea naturii și a cosmosului.

Informații adiționale despre poeziile de Lucian Blaga

Vezi aici toate lista la toate poeziile lui Lucian Blaga pe povesti-online.com. Citește mai mult despre Lucian Blaga pe Wikipedia.

A debutat în ziarele arădene Tribuna, cu poezia Pe țărm (1910), și în ziarul Românul (sub semnătura Ion Albu), cu studiul Reflecții asupra intuiției lui Bergson (1914). După moartea tatălui, familia se mută la Sebeș în 1909.