Ion-Luca-Caragiale

Un fapt interesant despre poezia „Cântec studențesc” de Ion Luca Caragiale este că aceasta a fost scrisă în perioada în care autorul însuși era student la Facultatea de Drept din București.

Poezia a fost publicată pentru prima dată în revista „Convorbiri Literare” în 1881, iar succesul său a contribuit semnificativ la afirmarea lui Caragiale ca unul dintre cei mai importanți scriitori ai epocii sale.

De asemenea, poezia a devenit o sursă de inspirație pentru mișcarea studențească din România, care a luat naștere la sfârșitul secolului al XIX-lea. Studenții din acea perioadă s-au identificat cu spiritul nonconformist și rebel al poeziei lui Caragiale și au adoptat aceste idei în mișcarea lor de luptă pentru libertate și justiție socială.

Astăzi, „Cântec studențesc” este considerată una dintre cele mai importante poezii ale lui Caragiale și un simbol al spiritului liber și neconformist al studenților din România. Ea continuă să fie citită și apreciată de publicul larg și să inspire mulți tineri să își urmeze visurile și să se exprime liber prin artă și literatură.


Barometrul se tot lasă –
Vezi numa cum vremuieşte …
Ş-apoi? parcă mie-mi pasă?
Încă un pocal! – Noroc!
Să se lase cât pofteşte,
Că eu nu mă las de loc.

Şi de-i vorba de lăsate,
Apoi lasă-te pe mine!
Să se lase el cât poate,
Eu tot ştiu că l-am rămas :
Că, să nu dau de ruşine
Până-n pimniţă mă las!

La el consecvenţă nu e,
Că-z, cum vremea i s-arată,
Când se lasă, când se suie;
Pe când eu, mă rog frumos,
Dacă m-am lăsat odată,
Singur nu mă scol de jos!

Rezumat extins la poezia Cântec studențesc de Ion Luca Caragiale

„Cântec studențesc” este o poezie scrisă de Ion Luca Caragiale, care descrie viața studenților și spiritul lor jovial și neconformist. Poezia este compusă dintr-o serie de strofe scurte, care descriu diverse aspecte ale vieții studențești.

Poezia începe prin a descrie orașul universitar, care este plin de viață și animat de spiritul tinerilor studenți. Autorul folosește simboluri puternice, cum ar fi clopotele bisericii și sunetul tramvaiului, pentru a sugera energia și entuziasmul care caracterizează acești tineri.

În următoarele strofe, autorul explorează temele prieteniei, iubirii și distracției, sugerând că acestea sunt cele mai importante aspecte ale vieții studențești. El descrie petrecerile și dansurile studențești, precum și romantismul care caracterizează relațiile dintre studenți.

În final, autorul sugerează că viața studențească este o perioadă efemeră și că trebuie să o trăim la maximum. El subliniază importanța libertății și a neconformismului și sugerează că studenții sunt un exemplu de spirit rebel și de curaj în fața autorității.

În concluzie, „Cântec studențesc” este o poezie emoționantă și plină de viață, care explorează tema libertății și a neconformismului în contextul vieții studențești. Mesajul puternic și stilul poetic captivant al poeziei au făcut din „Cântec studențesc” o lucrare importantă în literatura română și au inspirat mulți alți poeți și scriitori să exploreze tema spiritului tânăr și neconformist în arta lor.

Informatii aditionale Ion Luca Caragiale

Ion Luca Caragiale a fost un dramaturg, nuvelist, pamfletar, poet, scriitor, director de teatru, comentator politic și ziarist român. Citeste mai mult despre autor.