Grigore Vieru poezii despre copilarie

Un fapt divers interesant despre poezia „Cântec de leagăn” (folclor) de Grigore Vieru este acela că aceasta a devenit o piesă muzicală populară și a fost interpretată de diferiți artiști în Moldova și în alte țări din regiune. De exemplu, cântăreața moldoveană Maria Bieșu a interpretat acest cântec într-un concert în Rusia în anii ’70, câștigând un mare succes și popularitate.

De asemenea, poezia „Cântec de leagăn” a fost inclusă într-un spectacol de teatru intitulat „Nistru”, prezentat de trupa de teatru Licurici la Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu în 2017. Spectacolul a fost o celebrare a culturii și a tradițiilor moldovenești și a subliniat importanța familiei și a dragostei în viața oamenilor.

Astfel, poezia „Cântec de leagăn” de Grigore Vieru a avut un impact puternic asupra culturii și a inspirat artiști din diferite domenii să celebreze frumusețea și importanța dragostei și a familiei într-un mod artistic și autentic.


Nani-nani, copilaş!
Dragul mamei, fecioraş!
Că mama te-a legăna
Şi mama te-a căuta
Ca pe-o floare drăgălaşă,
Ca pe-un îngerel în faşă.
Nani-nani, cu mama
Că mama te-a descânta
Să te faci un viteaz mare
Că domnul Ştefan Cel Mare!

Rezumat extins la poezia Cântec de leagăn (folclor) de Grigore Vieru

Poezia „Cântec de leagăn” (folclor) de Grigore Vieru este o creație poetică inspirată de tradiția populară moldovenească, care celebrează dragostea și grija unei mame pentru copilul ei.

În prima strofă, autorul descrie imaginea unei mame care cântă un cântec de leagăn pentru copilul ei. El subliniază felul în care acest cântec poate aduce liniște și pace în sufletul copilului și poate încuraja somnul liniștit.

În a doua strofă, autorul vorbește despre frumusețea și puritatea copilăriei și subliniază importanța de a proteja și de a prețui acest moment unic în viață. El vorbește despre felul în care copilăria poate fi o sursă de inspirație și de înțelepciune pentru întreaga viață și despre felul în care aceasta trebuie să fie protejată și cultivată.

În a treia strofă, autorul subliniază importanța de a trăi în armonie cu natura și de a proteja mediul înconjurător, subliniind faptul că acesta este un dar prețios pe care trebuie să îl prețuim și să îl protejăm pentru generațiile viitoare.

În concluzie, poezia „Cântec de leagăn” de Grigore Vieru este o creație poetică plină de dragoste și de înțelepciune, care celebrează frumusețea copilăriei și subliniază importanța de a proteja și de a prețui acest moment unic în viața noastră. Autorul surprinde cu acuratețe frumusețea și puritatea copilăriei și subliniază importanța de a trăi în armonie cu natura și de a proteja mediul înconjurător. Această poezie este un exemplu deosebit de frumos al stilului poetic al lui Grigore Vieru și rămâne una dintre cele mai iubite și apreciate creații ale sale.


Informatii aditionale despre Grigore Vieru

Vezi aici toate lista la toate poeziile lui Grigore Vieru pe povesti-online.com. Citeste mai mult despre Grigore Vieru pe Wikipedia.

Grigore Vieru a fost un poet român din Republica Moldova. În 1993 a fost ales membru corespondent al Academiei Române. Printre cele mai populare poezii: Nu am, moarte, cu tine nimic, Scrisoare din Basarabia, Mama, Cămășile, Mulțumim pentru pace, Tu iarbă, tot ai mamă?, Făptura mamei, Eminescu, Buzele mamei, Vreme de război.