Grigore Vieru poezii despre copilarie

Un fapt interesant despre poezia „Oricare cap îngust” de Mihai Eminescu este că aceasta a fost publicată pentru prima dată într-o revistă literară numită „Convorbiri literare” în anul 1883. În acel moment, poezia a atras atenția cititorilor și a stârnit discuții aprinse în societatea românească, deoarece critica valorilor și atitudinilor tradiționale ale societății românești. Această poezie a fost una dintre primele poezii ale lui Eminescu care a abordat teme sociale și politice, în contrast cu poeziile sale anterioare care se concentrau mai mult pe teme romantice și filozofice.


Ai pescuit
Soarele meu în zori
Şi i-ai scos
Icrele roşii.
Ai pescuit
Dealul meu
Şi i-ai scos
Icrele negre.

În jarul
Cântecului ei
Se coace pâinea privighetorii:
Rumena roză.

Iar tu
Cu-nnegurare asculţi
Glasul ei rourat
Şi cântecul meu.

Ferice de cel
Care se mulţumeşte
C-o pâine
Muiată-n uleiul liniştii!

Rezumat extins la poezia Cântec de dragoste de Grigore Vieru

Poezia „Cântec de dragoste” de Grigore Vieru este o meditație profundă asupra sentimentelor de dragoste și a frumuseții acestei emoții. Poetul explorează tema iubirii și a dorinței de a fi împreună cu persoana iubită și exprimă aceste sentimente prin intermediul versurilor sale.

În prima strofă, poetul descrie starea sa de spirit și sugerează că este cuprins de emoții puternice de dragoste. El sugerează că iubirea este o forță care îi umple inima și îl face să simtă că viața are un sens mai profund.

În a doua strofă, poetul descrie frumusețea persoanei iubite și sugerează că aceasta este o persoană cu o frumusețe interioară și exterioară. El sugerează că persoana iubită reprezintă un ideal de frumusețe și de iubire.

În a treia strofă, poetul exprimă dorința de a fi împreună cu persoana iubită și sugerează că aceasta este cea mai mare dorință a sa. El sugerează că dragostea este o forță care îi unește pe cei doi îndrăgostiți și că aceasta este o experiență profundă și emoționantă.

În ultima strofă, poetul reflectă asupra puterii iubirii și sugerează că aceasta este o forță care poate schimba lumea. El sugerează că iubirea este o forță care poate aduce pace și armonie în lume și că aceasta este o forță cu adevărat magică și puternică.

În concluzie, poezia „Cântec de dragoste” de Grigore Vieru explorează tema iubirii și a dorinței de a fi împreună cu persoana iubită și sugerează că dragostea este o forță puternică și magică care poate aduce pace și armonie în lume. Poezia reflectă un ton emoțional și sincer care ilustrează geniul literar și spiritual al lui Vieru. Versurile sale simple și directe au un puternic impact emoțional și sugerează că frumusețea vieții poate fi găsită în iubirea și înțelegerea celorlalți.

Un fapt interesant despre poezia „Cântec de dragoste” este că aceasta a fost interpretată de mulți artiști români și a devenit un cântec popular în România și în alte țări vorbitoare de limbă română. Melodia a fost interpretată de artiști precum Maria Tănase, Angela Similea, Luminița Anghel și mulți alții și a devenit foarte populară în rândul publicului român. Adaptarea muzicală a poeziei a contribuit la popularitatea și împărtășirea mesajului profund al poeziei lui


Informatii aditionale despre Grigore Vieru

Vezi aici toate lista la toate poeziile lui Grigore Vieru pe povesti-online.com. Citeste mai mult despre Grigore Vieru pe Wikipedia.

Grigore Vieru a fost un poet român din Republica Moldova. În 1993 a fost ales membru corespondent al Academiei Române. Printre cele mai populare poezii: Nu am, moarte, cu tine nimic, Scrisoare din Basarabia, Mama, Cămășile, Mulțumim pentru pace, Tu iarbă, tot ai mamă?, Făptura mamei, Eminescu, Buzele mamei, Vreme de război.