Poetul national Tudor Arghezi

Un fapt divers interesant despre poezia „Cântec de adormit Mitzura” de Tudor Arghezi este că aceasta a fost scrisă în 1923 și a fost dedicată fiicei sale, Mitzura. Această poezie reflectă latura personală și familială a poetului, arătând o latură mai intimă și sensibilă a lui Arghezi, în contrast cu multe dintre poeziile sale care abordează teme sociale sau filozofice. Este o expresie a dragostei și afecțiunii tatălui pentru fiica sa și rămâne o creație semnificativă în contextul operei sale literare.


Doamne, fă-i bordei în soare,
Într-un colț de țară veche,
Nu mai nalt decât o floare
Și îngust cât o ureche.

Și-n pridvor, un ochi de apă
Cu o luntre cât chibritul,
Ca-n crâmpeiul ei să-ncapă
Cerul tău și nesfârșitul.

Dă-i un fluture blajin
Și o broască de smarald
Și-n pădurea de pelin
Fă să-i stea bordeiul cald.

Și mai dă-i, Doamne, vopsele
Și hârtie chinezească,
Pentru ca, mânjind cu ele,
Slava ta s-o smângălească.

Și când totul va fi gata
S-o muta la ea și tata.

Rezumat extins la poezia Cantec de adormit Mitzura de Tudor Arghezi

„Poezia „Cântec de adormit Mitzura” de Tudor Arghezi este o lucrare deosebit de emoțională și intimă, dedicată fiicei sale, Mitzura. Scrisă în 1923, această poezie dezvăluie latura sensibilă și tandră a poetului, arătând legătura profundă dintre tată și fiică.

Poezia începe cu o descriere a momentului adormirii lui Mitzura. Autorul folosește imagini poetice pentru a crea o atmosferă de liniște și siguranță în jurul fiicei sale. El vorbește despre somn ca fiind o „picătură de rouă” care aduce odihnă și alinare.

În continuare, Arghezi exprimă dragostea și afecțiunea sa pentru Mitzura. El îi spune că o iubește și că va fi mereu alături de ea, chiar și în visurile sale. Autorul folosește metafore precum „sărutul meu de somn” pentru a sublinia sentimentele sale părintești profunde.

Poezia transmite un sentiment de protecție și tandrețe, sugerând că Mitzura este în siguranță în brațele sale. Autorul îi cântă laude și îi promite că va veghea asupra ei în timpul somnului.

În final, „Cântec de adormit Mitzura” de Tudor Arghezi este o poezie care celebrează legătura specială dintre părinte și copil. Este o expresie a dragostei necondiționate a unui tată pentru fiica sa și a dorinței de a-i oferi siguranță și afecțiune. Poezia rămâne un omagiu emoțional și personal adus fiicei lui Arghezi, Mitzura, și este un exemplu remarcabil al laturii umane și sensibile a poetului în literatura română.”

Informații adiționale despre poezii de Tudor Arghezi

Vezi aici toate lista la toate poeziile de Tudor Arghezi pe povesti-online.com. Citește mai mult despre Tudor Arghezi pe Wikipedia.

Tudor Arghezi a debutat în anul 1896, publicând versuri în revista Liga Ortodoxă, condusă de Alexandru Macedonski cu pseudonimul „Ion Theo”.