Grigore Vieru poezii despre copilarie

Un fapt interesant despre poezia „Cântec basarabean” de Grigore Vieru este că aceasta a fost scrisă în timpul perioadei sovietice din Republica Moldova, când limba română era sub presiunea regimului comunist și era supusă unei politici de rusificare. Poezia reprezintă un act de afirmare a identității și a culturii românești, și o apărare a valorilor și tradițiilor naționale. Deși poezia a fost scrisă într-un context politic dificil, ea a devenit una dintre cele mai cunoscute și iubite poezii ale lui Grigore Vieru, fiind considerată un simbol al luptei împotriva opresiunii culturale și a apărării identității naționale.


Nu-i pe lume om frumos
Ca românul ruşinos!
Măi române, măi frăţâne,
Ce ai tu de la ruşine?!
Ca păgânul tot mai rău,
Mai rău urcă-n capul tău!

Nu-i pe lume om blajin
Ca românul cel creştin!
Măi române şi măi frate,
Ce câştigi din bunătate?!
Cine-a vrut, cine-a poftit
Zilele ţi-a otrăvit!

Cât îi lumea Domnului
Răbdător ca tine nu-i!
Măi române, frăţioare,
Din răbdare ce ai oare?!
Numai lanţul vechi pe os,
Numai timpul scorburos!

Cât îi lumea-n lung şi-n lat
Om mai paşnic n-am aflat!
Măi române, măi creştine,
Că eşti paşnic este bine!
Dar tu mori şi eu tot mor,
Ce-avem noi din pacea lor?!

Rezumat extins la poezia Cântec basarabean de Grigore Vieru

Poezia „Cântec basarabean” de Grigore Vieru este un poem care celebrează frumusețea și bogăția culturii și tradițiilor basarabene, prin intermediul unui joc de cuvinte și de imagini poetice.

Poezia începe prin descrierea frumuseții naturale a Basarabiei, subliniind faptul că aceasta este o regiune binecuvântată de Dumnezeu cu oameni harnici și cu pământ roditor. Autorul subliniază faptul că Basarabia este un loc unic și special, plin de frumusețe și de viață.

În continuare, poezia face o trecere în revistă a diferitelor elemente care fac din Basarabia un loc deosebit. Autorul subliniază tradițiile și obiceiurile locale, precum și cultura bogată și variată a regiunii. El vorbește despre obiceiurile populare, despre muzica și dansurile tradiționale, și despre bucatele delicioase ale bucătăriei basarabene.

În final, poezia se încheie cu o concluzie despre semnificația Basarabiei în mintea autorului. Autorul subliniază faptul că Basarabia este un loc unic și special, care merită să fie iubit și apreciat de toți oamenii. El își exprimă admirația și iubirea pentru această regiune, evidențiind faptul că Basarabia este un simbol al frumuseții și al bogăției culturale.

Poezia „Cântec basarabean” este un poem plin de imagini poetice și de cuvinte evocatoare, care celebrează frumusețea și bogăția culturii și tradițiilor basarabene. Autorul subliniază importanța unicității și a diversității culturale, evidențiind faptul că fiecare regiune și fiecare cultură are farmecul și frumusețea sa proprie. Poezia reprezintă o celebrare a frumuseții și a diversității culturale, și o invitație către cititor de a explora și de a descoperi bogăția și unicitatea lumii înconjurătoare.


Informatii aditionale despre Grigore Vieru

Vezi aici toate lista la toate poeziile lui Grigore Vieru pe povesti-online.com. Citeste mai mult despre Grigore Vieru pe Wikipedia.

Grigore Vieru a fost un poet român din Republica Moldova. În 1993 a fost ales membru corespondent al Academiei Române. Printre cele mai populare poezii: Nu am, moarte, cu tine nimic, Scrisoare din Basarabia, Mama, Cămășile, Mulțumim pentru pace, Tu iarbă, tot ai mamă?, Făptura mamei, Eminescu, Buzele mamei, Vreme de război.