Toate poeziile lui Lucian Blaga


Un fapt interesant despre poezia „Cântăreți bolnavi” de Lucian Blaga este că aceasta face parte din ciclul său de poezii intitulat „Țara cu două luni,” scris în timpul perioadei de exil postbelic. Acest ciclu de poezii reflectă experiența poetului în timpul exilului și abordează teme precum dorul pentru țara natală și impactul războiului asupra vieții și a artei.

„Cântăreți bolnavi” este o poezie care exprimă starea de suferință și de vulnerabilitate a artiștilor în contextul unui mediu marcat de război și de exil. Poetul se referă la artiști ca la „cântăreți bolnavi” și sugerează că creația lor este influențată de traumele și suferința aduse de evenimentele tragice ale vremii.

Purtăm fără lacrimi
o boală în strune
şi mergem de-a pururi
spre soare-apune.

Ni-e sufletul spadă
de foc stinsă-n teacă.
Ah iarăşi şi iarăşi
cuvintele seacă.

Vânt veşnic răsună
prin ceţini de zadă.
Purces-am în lume
pe punţi de baladă.

Străbatem amurguri
cu crini albi în gură.
Închidem în noi un
sfârşit sub armură.

Purtăm fără lacrimi
o boală în strune
şi mergem de-a pururi
spre soare-apune.

Răni ducem – izvoare –
deschise subt haină.
Sporim nesfârşirea

Rezumat extins la poezia Cantăreţi bolnavi de Lucian Blaga

Poezia „Cântăreți bolnavi” de Lucian Blaga este o operă profundă care explorează starea de suferință și de vulnerabilitate a artiștilor, în special a poeților, în contextul unui mediu marcat de război și de exil. Aceasta face parte din ciclul său de poezii intitulat „Țara cu două luni,” scris în timpul perioadei de exil postbelic, iar tonul său este melancolic și introspectiv.

Poezia începe prin a prezenta artiștii ca fiind „bolnavi,” suggerând că aceștia sunt afectați profund de condițiile și evenimentele tragice ale vremii. Blaga folosește metafora suferinței pentru a exprima impactul războiului și al exilului asupra artiștilor și asupra creației lor.

Poetul subliniază că, în ciuda suferinței, arta poate fi o formă de eliberare și de exprimare a durerii umane. Ea oferă un mijloc prin care artiștii pot să-și transmită trăirile și gândurile în mijlocul haosului și al suferinței. Prin intermediul artei, aceștia pot să ofere o voce suferinței umane și să ofere o cale de înțelegere și de reflectare asupra condiției umane în timpuri dificile.

„Cântăreți bolnavi” este o poezie profund filozofică care explorează conexiunea dintre artă și suferință și subliniază importanța artei ca mijloc de comunicare și de eliberare a trăirilor umane în mijlocul dificultăților. Aceasta rămâne o mărturie a experiențelor și gândurilor poetului în timpul exilului și o reflecție asupra puterii artei în fața suferinței umane.

Informații adiționale despre poeziile de Lucian Blaga

Vezi aici toate lista la toate poeziile lui Lucian Blaga pe povesti-online.com. Citește mai mult despre Lucian Blaga pe Wikipedia.

A debutat în ziarele arădene Tribuna, cu poezia Pe țărm (1910), și în ziarul Românul (sub semnătura Ion Albu), cu studiul Reflecții asupra intuiției lui Bergson (1914). După moartea tatălui, familia se mută la Sebeș în 1909.