elena-farago

Nu există informații concludente despre faptul că poezia „Cântă astăzi viața” a fost inspirată de evenimente sau experiențe personale ale autoarei, sau că a fost influențată de alte opere literare sau culturale. Poetul a avut o carieră literară prolifică, publicând o serie de volume de poezie și proză, dar puține sunt cunoscute despre viața personală a autoarei. Cu toate acestea, poezia „Cântă astăzi viața” a devenit o lucrare iconică în literatura română, fiind apreciată pentru mesajul său profund și pentru stilul poetic încântător.


Dorul meu,
Deschide-ţi cartea pecetluită,
Şi-ţi răsfiră-n soare, şi-ţi răsfiră-n vânt
Paginile-n care, peste-albastru-ţi cânt,
Şi-a cernut tăcerea pulberea-i cernită…

Dorul meu,
Deschide-ţi cartea pecetluită,
Şi mă-nvaţă iarăşi cântul bunei veşti,
Să mi-l cânt, cum cântă florile-n fereşti,
Oglindită-n geamul larg deschis în soare…

Dorul meu,
În suflet mi-a crescut o floare!
Apăr-o de vânturi şi dă-mi viers s-o cânt…

Dorul meu,
În geamul larg deschis în vânt
Cântă astăzi viaţa, cântă-nfiorată,
Cald ca nicăieri, sfânt ca niciodată!

Rezumat extins la poezia Cântă astăzi viaţa de Elena Farago

Poezia „Cântă astăzi viaţa” este scrisă de Elena Farago și este o oda închinată vieții și bucuriei de a trăi. Poezia începe cu un apel la toate ființele să se bucure de viață și să cânte, deoarece viața este prețioasă și trece foarte repede. Autorul își exprimă admirația față de frumusețea naturii, evidențiind prin imagini poetice modul în care aceasta reflectă perfectiunea divină și umană.

De-a lungul poeziei, autorul invocă diferite elemente ale naturii, cum ar fi marea, pădurile și munții, pentru a transmite un sentiment de armonie și pace interioară. Ea se concentrează, de asemenea, pe ideea că viața ar trebui să fie trăită în prezent, fără regretul trecutului sau frica viitorului. În acest sens, poetul îi încurajează pe cititori să-și trăiască viața cu pasiune și să se bucure de fiecare moment, fără a lăsa teama și îndoielile să-i împiedice să se bucure de ceea ce viața le oferă.

Poezia „Cântă astăzi viaţa” este un imn la adresa frumuseții și valorii vieții, o invitație la a trăi intens și a savura fiecare clipă a existenței. În final, autorul subliniază că viața este un dar unic și prețios, iar noi suntem datori să o prețuim și să o trăim cu încredere și bucurie.

Informații adiționale poezii Elena Farago

Elena Farago a fost o poetă română care a compus poezii pentru copii. Creațiile cunoscute sunt „Cățelușul șchiop”, „Gândăcelul”, „Cloșca”, „Sfatul degetelor” și „Motanul pedepsit”.