Poetul national Tudor Arghezi

Un fapt divers interesant despre poezia „Canina” de Tudor Arghezi este că aceasta face parte din colecția sa de poezii umoristice și satirice. Tudor Arghezi a scris numeroase poezii cu tonalitate umoristică, în care a ironizat diferite aspecte ale societății și a utilizat umorul pentru a critica sau pentru a oferi o perspectivă satirică asupra problemelor vremii. „Canina” este una dintre astfel de poezii, care folosește umorul pentru a pune în discuție subiecte legate de comportamentul uman și de ipocrizie.


De-aseară latră, latră, latră,
E miezul nopții, multe stele
Au ostenit în cer și ele
Și s-au întors în cuib, la vatră.
Nenumărat mi-a fost drumețul
Care-a pierdut, nenumărate,
Pornirile-mi înverșunate
Să sfarm cu cîinele cotețul.

El însă nu s-a ostenit.
E noapte neagră ca-ntr-o turlă.
Ceasu-i de urlet potrivit.
Și cîinele-a urlat și urlă.

El o să latre pînă-n zori …
Adio gînduri și luare-aminte !
Cățeii-au dreptul și-s datori
Să latre și de-aci-nainte.

Era un cățeluș cuminte …

Rezumat extins la poezia Canina de Tudor Arghezi

Poezia „Canina” de Tudor Arghezi este o compoziție poetică umoristică și satirică care explorează comportamentul uman, cu accent pe ipocrizie și superficialitate. Titlul „Canina” sugerează o conexiune cu lumea canină, dar este folosit cu o nuanță ironică pentru a face o analogie între comportamentul oamenilor și al câinilor.

Poezia începe prin a prezenta un personaj fictiv, Canina, care este descris ca fiind „domnișoară cu ciini.” Această imagine paradoxală și amuzantă sugerează o femeie care se comportă ca și cum ar fi stăpână peste câini, dar în același timp este la fel de servilă și obedientă ca aceștia.

În continuare, autorul descrie cum Canina își îngrijește câinii cu grijă excesivă și le oferă tot confortul, dar în același timp se complace într-un comportament neadecvat pentru o „domnișoară.” Acest aspect al personajului sugerează hipocrizia și falsitatea din societate.

Strofele următoare aduc în discuție modul în care Canina se comportă în societate, cu un zâmbet forțat și cu gesturi exagerate pentru a părea mai importantă decât este în realitate. Autorul folosește imagini precum „îi tresare cămașa, să-i vadă…” pentru a ilustra această ipocrizie și tendința de a apărea mai bine decât se simte în interior.

În final, autorul concluzionează că Canina este un exemplu al superficialității și al falsității din societate, iar poezia servește ca o satiră a acestor comportamente. Ea ridiculizează ipocrizia umană și subliniază diferența dintre aparență și realitate în comportamentul oamenilor.

În concluzie, poezia „Canina” de Tudor Arghezi este o satiră umoristică și ironică a comportamentului uman, cu accent pe ipocrizie și superficialitate. Ea oferă o perspectivă amuzantă și critica asupra unei societăți în care aparența și convențiile sociale pot să primeze asupra autenticității și sincerității.

Informații adiționale despre poezii de Tudor Arghezi

Vezi aici toate lista la toate poeziile de Tudor Arghezi pe povesti-online.com. Citește mai mult despre Tudor Arghezi pe Wikipedia.

Tudor Arghezi a debutat în anul 1896, publicând versuri în revista Liga Ortodoxă, condusă de Alexandru Macedonski cu pseudonimul „Ion Theo”.