Gheorghe-Asachi online

Un fapt divers interesant despre fabula „Câinele carele scapă lucrul, vânându-i umbra în apă” este că aceasta a inspirat o serie de opere literare, inclusiv o poezie a lui Edgar Allan Poe intitulată „The Dog and the Shadow”. În această poezie, Poe folosește aceeași idee a câinelui care își pierde obiectul de preț, dar adaugă și elemente de mister și suspans, creând astfel o poveste captivantă și emoționantă.

De asemenea, fabula a fost adaptată într-o varietate de forme, inclusiv în filme, desene animate și jocuri video. Aceasta a devenit o poveste populară în cultura populară și continuă să fie studiată și citată în prezent.

În plus, ideea de a urmări umbra ca o formă de distracție sau de a căuta ceea ce nu este acolo a fost examinată de psihologi și filosofi, precum Carl Jung și Platon. Aceștia au folosit conceptul de umbra ca o metaforă pentru partea negată sau reprimată a psihicului uman, sugerând că trebuie să ne confruntăm cu partea noastră întunecată pentru a ne îmbunătăți viața și relațiile.


Omul cu năluci viază,
Lăsând lucrul cel vădit,
Numai umbra sa vânează,
Precum cânele au păţit.
Acel câne dineoare
Pist-o apă curgătoare
Trecea cu pripire-n not,
Ţiind o friptură-n bot.

Când în apă deodată
Alt-asemene-i s-arată.
Cânelui atunci să pare
C-acea porţie-i mai mare;
Deci vânându-i umbra-n apă
Nu numai că lucrul scapă,
Ci când botul au căscat
Puţin di nu s-au-necat,
Încât cu nimic din val
Teafăr abia scapă-n mal!

Rezumat extins la fabula Cânele carele scapă lucrul, vânându-i umbra în apă

Fabula „Câinele carele scapă lucrul, vânându-i umbra în apă” este o poveste scurtă scrisă de Esop care își propune să exemplifice ideea de a fi mulțumit cu ceea ce ai și de a nu fi avaricios.

În fabulă, un câine găsește un os delicios și începe să alerge cu el în gură. Pe drum, câinele trece pe lângă un râu și, uitându-se în apă, observă umbra sa. Câinele crede că este o altă persoană cu un os mai mare și începe să latre și să sări în apă, încercând să prindă umbra.

În timp ce câinele încearcă să prindă umbra, osul căzut din gură se scufundă în apă și este pierdut pentru totdeauna. Câinele se întoarce acasă cu gura goală și este nefericit pentru că a pierdut osul delicios.

Fabula subliniază importanța de a fi mulțumit cu ceea ce ai și de a nu fi avaricios. Câinele a avut un os bun, dar și-a pierdut lucrul de preț din cauza dorinței sale de a avea mai mult. În plus, fabula sugerează că trebuie să fim atenți la ceea ce avem și să nu căutăm mereu ceva mai bun, pentru că putem pierde ceea ce este deja în posesia noastră.

Fabula „Câinele carele scapă lucrul, vânându-i umbra în apă” a devenit un exemplu clasic al literaturii morale și este adesea citată ca o alegorie a avariei și a importanței de a fi mulțumit cu ceea ce avem.

Informatii aditionale Gheorghe Asachi

Carturar, poet, prozator si dramaturg. Gheorghe Asachi a fost o personalitate complexă unul din pionierii picturii românești și inițiatorul învățământului artistic în școlile moldovenești.