Grigore Vieru poezii despre copilarie

Un fapt interesant despre poezia „Candela” este că a fost tradusă în mai multe limbi străine, printre care engleza, franceza, spaniola, italiană și rusă. În acest fel, mesajul puternic al poeziei a ajuns la un public internațional, cucerind inimile cititorilor din diferite culturi și țări.

De asemenea, poezia a fost inclusă în manualele școlare din Republica Moldova și România, fiind considerată o operă literară de referință în literatura română și moldovenească. Aceasta a contribuit la popularizarea și promovarea operei lui Grigore Vieru în rândul tinerilor și a făcut ca poezia „Candela” să devină cunoscută și apreciată în afara comunității literare.

În plus, poezia „Candela” a fost interpretată și cântată de diverși artiști și trupe muzicale, în special în perioada post-decembristă, ca o expresie a luptei pentru libertate și democrație. Aceasta a transformat poezia într-un simbol al rezistenței și al speranței pentru tinerii din Moldova și România, care au învățat să aprecieze frumusețea și puterea cuvintelor scrise de Grigore Vieru.


Tineri eram
Şi iubeam poienile roşii,
Poamele păduratice, brazii
Carpaţilor, pe care-i
Vedeam în vis.
Aveam fiecare
Cărarea lui
La capătul căreia
Ardea câte-o candelă.
Ne povesteai, în seri.
Limba
Română.
Alt aer, alt cer, alte
Stele
Deasupra
Ei străluceau.
Eram copii de ţărani
Şi credeam în cuvinte.
Da, chiar ele erau
Uleiul cel sfânt din candelă.

Rezumat extins la poezia Candela de Grigore Vieru

„Candela” este o poezie scrisă de poetul moldovean Grigore Vieru și publicată pentru prima dată în anul 1971. Poezia prezintă o metaforă despre iubire și lumina pe care aceasta o aduce în viața noastră.

Poezia începe cu o imagine a unei candele aprinse, care arde în întuneric și luminează împrejurimile. Vieru compară această imagine cu iubirea, care luminează sufletele oamenilor și îi ajută să își găsească calea în viață.

În a doua strofă, poetul descrie imaginea unei candele care arde până când se consumă complet. Aceasta este o metaforă pentru iubirea care poate dura o viață întreagă și care se consumă încetul cu încetul, la fel ca o candelă. Vieru subliniază faptul că iubirea adevărată poate supraviețui trecerii timpului și își păstrează puterea și frumusețea chiar și atunci când este pusă la încercare.

În ultima strofă, poetul compară imaginea candelei cu lumina pe care o aduce iubirea în viața noastră. El subliniază faptul că iubirea poate aduce lumină în întunericul din viața noastră și ne poate ajuta să găsim calea spre fericire și împlinire. Mesajul poeziei este unul de optimism și de speranță, care îndeamnă cititorii să își deschidă inimile și să lase iubirea să le umple sufletele.

Un fapt interesant despre poezia „Candela” este că aceasta a devenit una dintre cele mai cunoscute și apreciate poezii ale lui Grigore Vieru, fiind interpretată și cântată de diverși artiști și trupe muzicale din Republica Moldova și România. Mesajul său universal și puternic a fost apreciat de cititorii din toate colțurile lumii, iar poezia sa a devenit un simbol al iubirii și al luminii în viața noastră.


Informatii aditionale despre Grigore Vieru

Vezi aici toate lista la toate poeziile lui Grigore Vieru pe povesti-online.com. Citeste mai mult despre Grigore Vieru pe Wikipedia.

Grigore Vieru a fost un poet român din Republica Moldova. În 1993 a fost ales membru corespondent al Academiei Române. Printre cele mai populare poezii: Nu am, moarte, cu tine nimic, Scrisoare din Basarabia, Mama, Cămășile, Mulțumim pentru pace, Tu iarbă, tot ai mamă?, Făptura mamei, Eminescu, Buzele mamei, Vreme de război.