Ion-Luca-Caragiale

Un fapt interesant despre poezia „Cameleon-femeie” de Ion Luca Caragiale este că a fost scrisă într-o perioadă de mare schimbare socială și politică în România, la sfârșitul secolului al XIX-lea. Această perioadă a adus o serie de transformări și tensiuni în societate, inclusiv în ceea ce privește rolul și așteptările față de femei. Poezia poate fi văzută ca o reacție la aceste schimbări și o reflexie asupra modului în care femeile se adaptau și se raportau la noile cerințe și norme sociale.


Icoană străvezie, în cadrul sumbru-al vieţii,
Cu părul ei sur-galben, cu ochi închis-albaştri,
Sclipi deodată clară, vis roz al tinereţii,
Cum în obscure-azururi apar pribegi blonzii aştri.

O văz fugind prin codrul cel verde de jugaştri –
Era Erato albă iluminând poeţii. –
De-a ei priviri focoase ar fi roşit sihaştri
Păliţi, chlorotici, vineţi de greul bătrâneţii.

Purta bacanta-mi nuferi, bujori şi violete,
înveşmântată magic în daurite plete
şi-n varii polichrome bibiluri şi altiţe…

îmi aruncă pupila-i divine curcubee;
Dar eu, nebun! zic: Spectru! Cameleon- femeie!
Fugi! sufletul ţi-e negru şi maţele pestriţe!

Rezumat poezie Cameleon-femeie de Ion Luca Caragiale

Poezia „Cameleon-femeie” de Ion Luca Caragiale este o meditație asupra schimbării și adaptabilității femeilor, comparându-le cu un cameleon. Poezia începe cu o descriere a cameleonului și a abilităților sale de a-și schimba culoarea pentru a se camufla în mediul său, apoi se îndreaptă spre o analiză a modului în care femeile pot fi asemănate cu acest animal.

Caragiale sugerează că femeile sunt capabile să se adapteze la orice situație și să se schimbe pentru a se potrivi cu așteptările societății. El folosește exemple precum căsătoria, în care o femeie poate adopta obiceiurile și interesele soțului ei, sau moda, care impune anumite norme estetice.

Poezia subliniază că această adaptabilitate poate fi, de asemenea, o povară, deoarece femeile sunt nevoite să se conformeze cu așteptările și cerințele altora și să își neglijeze uneori propria personalitate. În final, autorul sugerează că, spre deosebire de cameleon, femeile ar trebui să își păstreze identitatea și să se afirme în mod autentic, în loc să încerce să se conformeze mereu cu cei din jur.

Informatii aditionale Ion Luca Caragiale

Ion Luca Caragiale a fost un dramaturg, nuvelist, pamfletar, poet, scriitor, director de teatru, comentator politic și ziarist român. Citeste mai mult despre autor.