jean-de-la-fontain-fabule

Fabula „Calul şi Măgarul” de La Fontaine relatează povestea unui măgar care se plângea că nu era tratat cu respectul cuvenit, comparativ cu un cal, de către stăpânul lor. El sugerează că ar putea deveni mai valoros dacă ar încerca să se comporte ca un cal. Dar, când încearcă să imite calul, este imediat descoperit de un vânător și este dus să muncească într-un morișcă, în timp ce calul rămâne liber.

Fapte diverse:

  • Această fabulă prezintă tema clasica a încercării de a fi cineva diferit de cine ești și a acceptării de sine.
  • Unele interpretări sugerează că fabula face o referire la oamenii care își pierd identitatea pentru a se potrivi cu așteptările celor din jur.
  • Această fabulă a inspirat și alte lucrări literare, inclusiv un poem de John Gay intitulat „The Disappointment” (Dezamăgirea), care prezintă o poveste similară despre un măgar care încearcă să fie un cal.

În lumea asta se cuvine
Să te ajuţi cu orişicine.
Murind, vecinul tău de lângă casă
Pe tine toate grijile le lasă.

Măgarul, copleşit de-aşa poveri
– Fiind în slujba unor mari boieri –
Rugă un Cal ce-avea pe dânsul şa
O parte din povară doar să-i ia,
Că altfel n-o s-ajungă în viaţă la oraş:
– „Ar fi nimica toată o parte din samar.”
Dar Murgul boiernaş
Refuză şi îşi vede de drum, fără habar,
Aşa încât Măgarul muri pe drum, răpus
De-atâta greutate…
Şi Murgul duse toate poverile în spate,
Căit, precum şi pielea Măgarului în plus.

Rezumat extins la fabula Calul şi Măgarul de La Fontaine

Fabula „Calul şi Măgarul” de Jean de La Fontaine este o poveste despre invidia şi dorinţa de a fi mai bun decât ceilalţi. În această fabulă, Calul şi Măgarul sunt doi animale care trăiesc într-un sat şi care îşi dispută cine dintre ei este mai puternic şi mai util pentru oameni.

Calul este mândru de puterea şi frumuseţea sa, în timp ce Măgarul se consideră cel mai priceput în a transporta greutăţi şi în a munci. Într-o zi, cei doi animale îşi propun să facă o competiţie pentru a demonstra cine este cel mai util pentru oameni. Ei se angajează să tragă o căruţă cu greutăţi împreună, iar cel care va fi mai puternic şi mai util va câştiga.

Dar, pe parcursul cursei, Calul şi Măgarul încep să se certe şi să se împingă unul pe celălalt, până când căruţa se răstoarnă şi întreaga încărcătură este pierdută. Cei doi animale realizează că nu merită să se certe şi să se lupte între ei, ci ar fi mai bine să lucreze împreună şi să îşi folosească abilităţile complementare pentru a fi mai utili oamenilor.

Astfel, fabula oferă o lecţie despre importanţa muncii în echipă şi despre cum invidia şi dorinţa de a fi mai bun decât ceilalţi pot duce la pierderi şi neînţelegeri.

Această fabulă ne învaţă că fiecare persoană are propriile calităţi şi valori şi că trebuie să le recunoaştem şi să le apreciem, în loc să ne comparăm cu ceilalţi şi să ne dorim mereu să fim mai buni decât ei. De asemenea, ne arată importanţa colaborării şi a lucrului în echipă pentru a obţine rezultate mai bune şi mai eficiente.

Informatii aditionale Jean de la Fontain

Jean de La Fontaine a fost un poet, dramaturg și prozator francez, membru al Academiei Franceze. A rămas cunoscut în istoria literaturii îndeosebi pentru fabulele sale.

Prin intermediul fabulelor, La Fontaine a criticat moravurile sociale din Franța în timpul absolutismului și a demascat cu mult umor și vervă viciile claselor dominante necruțându-l nici pe rege și nici pe curtenii săi, ca în „Greierele și furnica”, „Corbul și vulpea”, „Lupul și mielul” etc. Eroii din fabulele sale, care aparțin lumii animaliere și regnului vegetal, personificând tipuri și caractere, reprezintă diferite aspecte ale vieții sociale din Franța acelui timp.