Una dintre particularitățile acestei fabule „Calul şi măgarul” este faptul că se bazează pe o relație de prietenie dintre două personaje aparent diferite: un cal și un măgar. Într-un mod amuzant, autorul explorează diferențele dintre cele două animale, dar și asemănările lor, ajungând la concluzia că fiecare individ are propriile sale calități și defecte, care îl fac unic. De asemenea, fabula reprezintă o critică la adresa societății care adesea judecă oamenii în funcție de aspectul lor exterior și nu le recunoaște adevăratele calități.
Păstorul unor oi, pe lângă turma sa
Avea un cal şi un măgar.
Din întâmplare el găseşte o harşa,
Cusută tot în fir şi în mărgăritar.
Harşaua, precum ştiu acei ce merg călare,
Se cade calului spre înfrumuseţare.
Păstorul însă-au socotit
Că calul e destul de fire-mpodobit
Şi au găsit cu cale,
Stăpân fiind pe ale sale,
Să puie pe măgar harşaua delicată.
Dar au ieşit în faptă
Că prostul de măgar, nesocotind ce poartă
Şi nedeprins a fi-mbrăcat,
Cu scumpa lui harşa în bahnă au intrat;
S-au tăvălit, s-au răcorit
Şi chiar ca un măgar de glod plin au ieşit.
Din fabulă e lămurit,
Cum că păstorul au greşit,
Iar el o da la întâmplare.
Eu însă socotesc: că calul, deşi are
Nărav de tăvălit când este asudat,
Dar nu se bagă-n glod, şi cum s-au ridicat
Îndată de pe el tot colbu-i scuturat.
Rezumat extins la fabula Calul şi măgarul de Alecu Donici
Fabula „Calul și măgarul” de Alecu Donici prezintă o dispută între două animale, un cal și un măgar, care se laudă fiecare cu calitățile sale. Cei doi încep să-și arate puterea și viteza, dar în cele din urmă, se dovedește că fiecare animal are propriile sale limite și că nu trebuie să ne laudăm cu ceea ce nu putem realiza.
Calul se laudă cu viteza și frumusețea sa, arătându-i măgarului cum poate să galopeze și să sară peste obstacole. Însă măgarul îi arată că poate căra încărcături grele și poate să muncească mult mai mult decât un cal. Cei doi continuă să se laude unul pe celălalt până când un lup îi atacă și îi pune în pericol viețile. În cele din urmă, cei doi învață să colaboreze și să-și pună forțele împreună pentru a-l învinge pe lup.
Această fabulă transmite un mesaj puternic despre importanța colaborării și a acceptării propriilor limite. Nu ar trebui să ne laudăm cu ceea ce nu putem face și ar trebui să fim deschiși să învățăm unul de la celălalt pentru a putea lucra împreună în beneficiul tuturor.
In concluzie, fabula „Calul și măgarul” ne invata sa acceptam si sa apreciem calitatile celor din jurul nostru si sa invatam unii de la altii pentru a putea lucra in armonie si pentru a depasi orice obstacole in calea noastra.
Informatii aditionale fabule de Alecu Donici
Alecu Donici, sau Alexandru Donici a fost un poet fabulist roman basarabean. Debuteaza cu traduceri din Puschin si Kralov. Donici a avut un deosebit spirit de observatie, criticand in fabulele sale, pe exemplul unor animale, moravurile proaste in societatea umana. In creatia sa sunt populare fabulele: Antereul lui Arvinte, Musca la arat, Racul, Broasca si stiuca, Doi câini.